NISI SAMA IDEŠ S NAMA Zbog mjere ukidanja javnog prijevoza raste broj zahtjeva za uslugom prijevoza pacijentica s karcinomom na terapiju

2020-04-07T11:31:55+02:005. travnja 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

U uvjetima pandemije visoko zaraznog koronavirusa jedna od ugroženijih skupina svakako su onkološki bolesnici kojima ovakva izvanredna situacija donosi dodatni nemir i stres što otežava borbu protiv njihove osnovne bolesti.

Novinarka i osnivačica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera, koja ima i osobno iskustvo borbe s karcinomom dojke, gostujući u emisiji Ženski glas HRT – Radio Pula posebno je naglasila da žene ne smiju prekidati terapiju niti u ovim uvjetima te da će nastojati razgovarati s resornim ministarstvom da prijevoz na terapiju postane standardna zdravstvena usluga u okviru sustava.

“U kontaktu sam sa ženama koje i u ovo vrijeme odlaze na terapije i neke se moje jako dobre prijateljice sada liječe, stvarno sam zabrinuta za njihovo zdravlje i mislim da svatko od nas mora biti odgovoran i prema sebi i prema drugima”, rekla je u razgovoru s urednicom emisije Petrom Neuner Geržinić podsjećajući na važnost pridržavanja uputa Nacionalnog stožera civilne zašite kako se ne bi dodatno ugrozilo zdravlje bolesnika s karcinomom.

Kazala je kako su različite reakcije oboljelih žena na uvjete samoizolacije. Javljaju joj se žene koje se tješe riječima kako su pretrpjele i gore kada su prolazile kroz terapije provodeći mjesece u svojevrsnoj kućnoj izolaciji do onih koje nisu sigurne trebaju li nastaviti odlaziti na terapije u bolnice u ovim uvjetima.

“Porastao je broj upita oboljelih žena i članova njihovih obitelji, svima savjetujemo da ne prekidaju liječenje i da potraže podršku jer većina klinika ima dežurni telefon za psihološku potporu”, istaknula je Kalogjera podsjećajući da je i Hrvatsko onkološko društvo izdalo detaljne preporuke kojih bi se svi trebali pridržavati.

Prije dvije godine Udruga Nismo same pokrenula je projekt besplatnog prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama” jer je Ivana Kalogjera uvidjela da mnoge žene nemaju osiguran prijevoz na kemoterapiju zbog čega je bilo upitno njihovo daljnje liječenje.

“Upravo sada se pokazalo koliko je ta vrsta usluge važna. Mi projekt financiramo donacijama, nova humanitarna akcija je trebala početi na Dan narcisa 21. ožujka ali je zbog ove situacije otkazana”, kazala je Kalogjera napominjući da trenutno još imaju novca ali da su zabrinuti jer se broj zahtjeva povećava.

“Malo sam u strahu kako će to dalje biti. Iz razloga što nema javnog prijevoza porastao nam je broj korisnica, odnosno žena koje vozimo na kemoterapiju i zračenje. Nadam se da ćemo naći načina i da će nas ljudi i dalje podržati kako bi se ovaj projekt nastavio jer se pokazalo da je sada iznimno važan”, kazala je.

Dodala je kako će se zbog ove situacije potruditi razgovarati s odgovornima u Ministarstvu zdravstva s namjerom da se nađe načina da ova usluga postane dio sustava kao što je to u mnogim razvijenim zemljama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.