Nijedna žrtva više, nijedna žena manje – u okviru projekta Lily premijerno izvedena predstava Vrijeme leptirica

2023-11-28T20:53:59+01:0028. studenoga 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Pred četristotinjak srednjoškolaca u Pučkom otvorenom učilištu Krapina 27. studenoga premijerno je izvedena edukativna predstava “Vrijeme leptirica” realizirana u okviru preventivnog projekta „Lily“ Ravnateljstva policije MUP-a s porukom – ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje. Događaj je organiziran u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom i Vijećem za prevenciju Grada Krapine.

Priča je to ponajviše o sestrama Mirabal iz Dominikanske Republike koje je 25. studenoga 1960. dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. S vremenom su “Las Mariposas” (leptirice) postale simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. Ujedinjeni narodi su dan njihova smaknuća proglasili Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Predstava se otkriva u više slojeva, upravo kakvo je i samo nasilje prema ženama. U režiji Vedrana Komeričkog i u izvedbi glumica Tene Pataky, Katarine Arbanas i Karmen Sunčane Lovrić, dramsko umjetničkog tima poznatog po društveno angažiranim temama, na način prilagođen srednjoškolskom uzrastu uprizoreni su različiti oblici nasilja s kojima se suočavaju žene. Namjera je bila kod mlade publike osvijestiti važnost pravovremenog prepoznavanja nasilja i reagiranja na njega.

“Kazališna predstava „Vrijeme leptirica“ na edukativan, a pritom izrazito emotivan i izravan način progovara o kompleksnosti nasilja, viktimizacije, ali i stigmatizacije žena žrtava nasilja, te važnosti pravovremene reakcije društva u smislu podrške prilikom prijavljivanja nasilja. Iako emotivno dojmljiv sadržaj u predstavi govori o izrazito teškoj temi – femicidu, predstava u svojoj završnici zrači optimizmom za budućnost, kroz isticanje primjera iz prošlosti i sadašnjosti – žena koje su svojom snagom, mudrošću i upornošću te emancipacijom doprinijele napretku i boljitku čovječanstva”, ističu autori.

Foto: Policijska uprava krapinsko-zagorska

Uz moderiranje voditeljice Službe za prevenciju u Uredu glavnog ravnatelja policije Sandre Veber, nakon predstave održana je interaktivna diskusija “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje”. Uz ravnatelja Srednje škole Krapina Ivicu Rozijana učenicima su, među ostalima, kratke poruke poslali državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević, zamjenik načelnika PU krapinsko-zagorske Robert Pavić, predsjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji Tena Sambolić Petrišić, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek te krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Sudeći prema pažnji s kojom su krapinski učenici odgledali “Vrijeme leptirica” i poslušali spomenuta obraćanja zaključak je da su dvoranu napustili s najvažnijom porukom – da nasilje treba osuditi i da se o njemu ne smije šutjeti! A ova predstava, koja kako ističu autori “istovremeno provocira, ali i poziva na ozbiljan društveni angažman”, nastavlja svoj put, u nekim drugim gradovima Hrvatske pred nekim drugim učenicima, ali s istim ciljem – senzibilizirati mlade o problemu rodno utemeljenog nasilja i potaknuti ih na aktivizam.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.