Newsletter za poslodavce o pravima radnica i radnika koji su roditelji

2023-03-31T07:48:22+02:0030. ožujka 2023.|Civilno društvo, Posao|

S obzirom na izmjene Zakona o radu i Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje su stupile na sagu s 1. siječnja 2023., udruge SOS Rijeka i CESI pripremile su newslettere za poslodavce kako bi ih pobliže upoznali s ovim zakonskim novinama. Newsletteri su dio aktivnosti u okviru projekta pod nazivom “SNAŽNE – aktivna podrška jednoroditeljskim obiteljima”, čiju provedbu financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Planirano ih je ukupno pet, a do sada su realizirana dva.

Prvi newsletter odnosi se na odredbe Zakona o radu iz poglavlja “Zaštita trudnica, roditelja i posvojitelja”. Već sam naziv poglavlja ukazuje da zakonodavac prepoznaje probleme s kojima se navedene osobe susreću u svijetu rada, kao i da je ciljanu skupinu potrebno zbog njenog specifičnog i ranjivog položaja dodatno zaštititi.

“Zakonodavac je prepoznao da su roditelji, a posebice žene, u Hrvatskoj i dalje diskriminirane na tržištu rada – najviše na osnovi trudnoće i majčinstva, ali i dobi. Diskriminacija se obično javlja zbog predrasuda: žene se, zbog njihovih roditeljskih ili skrbničkih obaveza, često smatra manje fleksibilnim, produktivnim i profesionalnim radnicama koje uzrokuju organizacijske poteškoće poslodavcima. Diskriminacija temeljem trudnoće i majčinstva se najčešće manifestira kroz otkazivanje ili neobnavljanje ugovora o radu, uskraćivanje napredovanja, premještaje na nepovoljnija radna mjesta ili srozavanje uvjeta rada, kao i pitanja usklađivanja privatnog i poslovnog života. Pri zapošljavanju se susreću s nezakonitim pitanjima o bračnom i obiteljskom statusu, a posebno je nepovoljan položaj žena u dobi od 50 i više godina koje teže pronalaze zaposlenje. Iako imamo nekoliko zakona koji reguliraju ovo područje, oni se u praksi i dalje adekvatno ne provode. Sam Zakon o radu sadrži nekoliko odredaba kojima se štite navedene kategorije osoba. Iako su neke od njih dobro zamišljene, pokazalo se da ih je potrebno dodatno razraditi i poboljšati kako bi se osigurala veća razina prava i zaštite”, uvodne su riječi prvog newslettera.

Drugi newsletter odnosi se na odredbe Zakona o radu koje su na direktan ili indirektan način povezane s ravnotežom privatnog i radnog života.

“Poteškoće u pronalaženju ravnoteže između poslovnih i obiteljskih obveza važan su čimbenik koji doprinosi podzastupljenosti žena na tržištu rada. Velika je vjerojatnost da će žene nakon rođenja djeteta raditi manji broj sati na plaćenim poslovima i provoditi više vremena na neplaćene obveze skrbi. Osim toga, pokazalo se i da postojanje bolesnog ili funkcionalno ovisnog člana obitelji ima negativan učinak na zaposlenost žena i za posljedicu ima, u nekim slučajevima, potpuno isključivanje žena s tržišta rada. Kako bi se ove radnike_ce potaknulo da ostanu na tržištu rada, trebalo bi im omogućiti da svoje rasporede rada prilagode osobnim potrebama i željama. S obzirom na njihove potrebe, oni_e bi radi pružanja skrbi trebali imati pravo zatražiti fleksibilne radne uvjete za potrebe prilagodbe svojeg rasporeda radnog vremena, među ostalim, kada je to moguće, radom na daljinu, fleksibilnim radnim vremenom ili smanjenjem radnih sati, uz određena ograničenja”, piše u uvodu drugog newslettera.

Detaljniji sadržaj newslettera dostupan je OVDJE.

Izvor: Newsletter / SOS Rijeka

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.