Neva Tölle: Pravo na medicinski zahvat prekida trudnoće nije i ne smije biti pitanje morala ili vjerske ideologije

2022-05-25T20:01:27+02:0025. svibnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Ružica Ljubičić

Slučaj Mirele Čavajde ponovno je otvorio pitanja na koja hrvatska javnost nema jasan i adekvatan stav, a koja se tiču ženskih reproduktivnih prava, provedbe zakona, zloupotrebe priziva savjesti i funkcioniranja zdravstvenog sustava u RH.

Autonomna ženska kuća Zagreb drži kako je neosporiv snažan utjecaj crkve i organizacija koje podržavaju život od začeća do smrti te koji smatraju da se abortus treba zabraniti jer „nerođena djeca trebaju biti rođena“. Ovakvi stavovi, kažu, za sobom povlače pitanja koliko je Hrvatska zapravo sekularna država u praksi i koliko ona štiti specifična reproduktivna ženska prava.

Za stručno mišljenje smo pitali Nevu Tölle, konzultanticu Autonomne ženske kuće Zagreb. Neva Tölle je feministička aktivistkinja i volonterka. Suosnivačica je i volonterka prvog SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Zagreb (1988.) i prvog Skloništa za žene i djecu žrtve muškog nasilja (1990.), u bivšim zemljama socijalističke Europe. Suosnovala je Autonomnu žensku kuću Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama (1990.), a zatim dugi niz godina bila je njena koordinatorica (1992. – 2007.). Suosnivačica je Centra za ženske studije u Zagrebu (1995.). Lobirala je za donošenje zakona i propisa koji se tiču ženskih ljudskih prava, te nadgledala implementaciju zakona. Autorica je i koautorica brojnih publikacija i priručnika o rodnoj ravnopravnosti.

„Svojedobno (2008. godine) pred crkvama u Hrvatskoj se potpisivala peticija za zabranu pobačaja, a koja je predviđala i kriminalizaciju tog medicinskog zahvata kao i kriminalizaciju pacijentica, liječnika i medicinskog osoblja koji će zahvat omogućiti. Potpisivanje peticije organizirale su brojne katoličke udruge. Smisao peticije bio je zabraniti ženama medicinski zahvat pobačaja koji im je zagarantiran zakonom“ kaže Tölle.

Iz Autonomne ženske kuće Zagreb poručuju da je Hrvatska sekularna država te da je prekid trudnoće zakonom zagarantirano pravo svih žena i to pravo nitko ne smije dovoditi u pitanje: “Potpuno je neprihvatljivo „pravo djeteta da bude začeto i rođeno“, odnosno kako oni kažu “zalažemo se za zaštitu života od začeća do smrti” jer takva formulacija i stav vodi u samo jednom pravcu – u zabranu i kriminalizaciju tog zakonom zagarantiranog medicinskog zahvata svim ženama u RH.”

“U posljednjem medijski eksponiranom slučaju Kliničke bolnice „Sveti Duh“, gdje je zaposleno 100% ginekologinja i ginekologa koje/koji se pozivaju na priziv savjesti, država i grad Zagreb krše i ne poštuju vlastite zakone, a što ženama taj medicinski zahvat čini nedostupnim te im dodatno otežava situaciju. U bolnicama s porodiljnim odjelima i u Zakonu o liječništvu priziv savjesti treba biti zabranjen za liječnike i medicinsko osoblje”, smatraju.

Problematika priziva savjesti

Tölle naglašava da priziv savjesti ne smije biti prakticiran niti u ljekarnama jer se farmaceutkinje i farmaceuti često pozivaju na priziv savjesti kada ženama treba prodati kontracepciju. Smatra da priziv savjesti treba ostaviti isključivo u domeni vojske jer on je i osmišljen u tu svrhu.

„Pravo na medicinski zahvat prekida trudnoće nije i nikada ne smije postati pitanje morala ili vjerske ideologije! To je jedno od mnogih nedodirljivih specifičnih ženskih prava iz spektra reproduktivnih prava žena (kao npr : pravo na kontracepciju, pravo na pilulu dan nakon, pravo na savjetovanje o slobodnom odlučivanju rađanja djece…)“, objašnjava.

Dodaje da vjerske zajednice u sekularnoj državi nemaju pravo utjecati na reproduktivne javne politike, a što Katolička crkva u Hrvatskoj uporno radi već duže od 20 godina. „Doista je došlo vrijeme da kažemo #DOSTA! Hrvatske građanke i građani trebaju štititi prava i dostojanstvo svih ljudskih osoba, a ljudskom osobom postajemo tek činom rođenja. Zigota nije osoba!“

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb zahtijevaju od Katoličke crkve da se prestane miješati u reproduktivna prava žena. Smatraju da medicinski zahvat abortusa treba biti dostupan svim ženama, treba biti besplatan i raditi se u svim bolnicama koje imaju porodiljne odjele uz anesteziju koju će žena primiti.

„Mi nismo Poljska i nikada to nećemo biti! Nećemo dozvoliti da davno stečena i u krvi izborena reproduktivna prava za koja su se izborile naše bake budu deprivirana ili da nestanu. Isključivo samo žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu. One odlučuju hoće li ikada rađati i koliko će puta rađati“, ističe Tölle.

Žene nisu inkubatori za rađanje

Tölle objašnjava pozadinu dubokog patrijarhalnog utjecaja koji je zahvatio sve pore hrvatskog društva. Naime, u sekularnoj državi Crkva se ne smije miješati u pravo na izbor žene. Crkva ili konzervativni zakon nikada neće moći prisiliti žene da rode, ako one to ne žele.

„Zabranom abortusa ili zakonskim otežavanjem tog medicinskog zahvata može se dogoditi samo jedna stvar – veća stopa mortaliteta žena kao i drugih medicinskih komplikacija zbog nestručno izvedenog zahvata u uvjetima koji nisu sterilni. Ponovit ću, žena je ta koja mora moći samostalno odlučivati o svojem tijelu. Samo ona zna može li si dozvoliti rađati, stoga joj drugi ne smiju reći “živite u predbračnoj čistoći” jer i to je također izbor svake/svakog od nas pojedinačno! Također, nemojte nam govoriti da smo “ubojice” jer na taj način širite notorne laži! Žene koje koriste svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće nisu ubojice!“ odlučno tvrdi.

Pravo na informiranje o kontracepciji

Ovaj problem se širi na prevenciju i edukaciju, koja je prije 20 godina bila dostupna u besplatnim savjetovalištima i studentskim poliklinikama za planiranje trudnoće. Na žalost, protekom dvadesetak godina sva besplatna savjetovališta su ukinuta i zatvorena. Tölle i njene suradnice smatraju da se takva savjetovališta ponovo trebaju otvoriti te biti na usluzi svim građankama i građanima.

„Za kraj zahtijevam od klera da se makne iz spavaćih soba naših građanki i građana. Od Vlade Republike Hrvatske očekujem što hitnije donošenje novog Zakona o prekidu trudnoće i Zakona o liječništvu, koji će biti još liberalniji od ovog koji je trenutno aktualan“, poručuje Tolle.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.