Neva Tölle dobitnica nagrade Vijeća Europe za svoj dugogodišnji rad na zaštiti žena od nasilja

2024-01-18T14:54:26+01:0018. siječnja 2024.|Civilno društvo|

Neva Tölle, hrvatska državljanka koja je gotovo cijeli život provela radeći na zaštiti žena od obiteljskog nasilja, dobila je nagradu Vijeća Europe Raoul Wallenberg za 2024. kao priznanje za njenu pionirsku ulogu, hrabrost i odlučnost u pružanju pomoći žrtvama i u promicanje promjena u javnoj percepciji, zakonodavstvu i politikama za sprječavanje i borbu protiv nasilja u obitelji. – piše na stranicama Vijeća Europe.

“Akcija i predanost ove vrste nemaju cijenu. Tijekom godina znam da ste iskusili prijetnje, zastrašivanja i prepreke raznih vrsta. Ali vi ste ustrajali. Vaša hrabrost i odlučnost pomogli su onima u velikoj potrebi i pomogli promijeniti javno mnijenje i osigurati bolje, pravednije zakone. Vi ste doslovno spasili živote”, izjavila je na dodjeli nagrade u Strasbourgu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Žiri je naglasio kako su hrabrost i odlučnost, inovativnost i kreativnost gđe Tölle imali stvaran i trajan učinak u korist žrtava obiteljskog zlostavljanja. Osim pružanja izravne podrške žrtvama, neumorno je – i uspješno – radila na promicanju uvođenja zakonskih promjena poput priznavanja kaznenog djela ubojstva žena, strožih kaznenih politika i izmjena Zakona o socijalnoj skrbi.

Primajući nagradu Raoul Wallenberg, Neva Tölle je rekla: “Ova nagrada nije samo za mene, to je i priznanje ženama koje su preživjele nasilje. One su moje heroine i inspiracija koja mi daje snagu svaki dan. Smatram se privilegiranom što sam imala priliku biti s njima, slušati njihove priče i svjedočiti njihovoj nevjerojatnoj hrabrosti. To nije samo priznanje prošlim naporima, već i predanost budućnosti. Nastavit ću se boriti za ženska ljudska prava, promicati pravdu i sigurnost i zajedno s vama graditi društvo u kojem nasilju nad ženama nema mjesta.”

Nagrada Vijeća Europe Raoul Wallenber dodjeljuje se od 2014. godine na inicijativu švedske vlade i mađarskog parlamenta kako bi se očuvalo sjećanje na postignuća Raoula Wallenberga. Dodjeljuje se svake druge godine za izvanredna humanitarna postignuća pojedinca, grupe pojedinaca ili organizacije. Ovogodišnja svečana dodjela nagrade održana je u Vijeću Europe 17. siječnja – na dan uhićenja Raoula Wallenberga u Budimpešti 1945. godine.

Izvor: Vijeće Europe

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.