Nedovoljna vidljivost i seksistički stereotipi u medijima veliki su problem žena u suvremenom društvu

2019-11-08T09:45:16+01:0010. rujna 2019.|Prikaz žene|

Pripremila: Antonija Dujmović

Žene su s jedne strane nedovoljno predstavljene, ako ne i nevidljive u medijima, a s druge strane, zastupljenost seksističkih stereotipa u medijima – svrstavanje žena i muškarca u tradicionalne društvene uloge, npr. žena kod kuće, muškarac u profesionalnom i političkom svijetu, žene kao žrtve ili seksualni objekti, muškarci kao sposobni i moćni vođe – predstavlja prepreku rodnoj ravnopravnosti, piše u Rezoluciji Vijeća Europe o suzbijanju seksističkih stereotipa u medijima.

Seksistički stereotipi se kreću od humora i klišeja u tradicionalnim medijima do poticanja na rodno utemeljenu mržnju i nasilje na internetu. Seksistički stereotipi se prečesto trivijaliziraju i toleriraju pod izlikom slobode izražavanja.

Nadalje, takvi stereotipi često su suptilno prenošeni od strane medija koji reproduciraju, stvaraju stavove i mišljenja koja su viđena kao društvene norme. Shodno tome, vrlo često nije moguće pokrenuti sudski postupak protiv seksističkih stereotipa niti ih kazniti od strane nadzornih ili samonadzornih tijela, osim u slučaju najozbiljnije povrede ljudskog dostojanstva.

Utjecaj seksističkih stereotipa u medijima na oblikovanje javnog mišljenja, posebice među mladim ljudima je poguban: oni ovjekovječuju pojednostavljenu, nepromjenjivu te karikiranu sliku žena i muškaraca, potvrđujući svakodnevni seksizam i diskriminacijske prakse te mogu olakšati ili opravdati upotrebu nasilja na rodnoj osnovi. Kao takvi, seksistički stereotipi su sredstva diskriminacije.

Odgoj djece i osposobljenost novinara ključni su za ravnopravnost žena i muškaraca

Mediji kao vitalni i sastavni dio demokracije imaju posebnu ulogu na ovom području i to u promicanju poštivanja ljudskog dostojanstva, suzbijanja bilo kakvih oblika diskriminacije te promicanja jednakosti žena i muškaraca. Seksizmu, kao i rasizmu te drugim oblicima diskriminacije nema mjesta u medijima.

Vijeće Europe potvrđuje svoju obavezu podupiranja načela ljudskog dostojanstva i nediskriminacije zajamčene Europskom konvencijom o ljudskim pravima i naglašava pozitivnu ulogu koju mediji mogu imati u promicanju rodne jednakosti kako je navedeno i u Preporuci o ravnopravnosti žena i muškaraca u medijima.

Obrazovanje i osposobljavanje apsolutno su neophodni kako bi se naučilo prepoznavati, osvješćivati i prevladavati stereotipe. Stoga je od ključne važnosti od rane dobi informirati djecu o suzbijanju diskriminacije i promicanju rodne ravnopravnosti, navodi se u Rezoluciji o suzbijanju seksističkih stereotipa u medijima.

U istom dokumentu Skupština Vijeća Europe poziva medije na podizanje svijesti novinara/ki i njihovu obuku kako bi uključili dimenziju rodne ravnopravnosti u novinarstvo i medije.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.