Nakon sumnji na grupno silovanje tinejđerke Tel Aviv uklonio s plaže poznati voajerski mural Peeping Toms

2020-08-25T09:46:48+02:0025. kolovoza 2020.|Civilno društvo, Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Mural poznat pod nazivom Peeping Toms uklonjen je sa zidova svlačionice na plaži u Tel Avivu. Ova reakcija gradskih vlasti odgovor je na pritisak javnosti vezano uz sumnje na grupno silovanje tinejdžerke u jednom drugom odmaralištu na izraelskoj obali, javlja BBC.

Mural prikazuje dva mladića kako zaviruju u žensku svlačionicu (fotografije murala pogledajte OVDJE). Unatoč brojnim zahtjevima aktivistica za ženska prava koje su godinama tražile da se mural zbog svoje nedvosmislene seksističke poruke ukloni, ovo se neprimjereno artističko djelo zadržalo 20 godina na plaži koja se predstavlja kao obiteljska.

Stvari su se pomaknule tek nakon slučaja koji je izašao u javnost ovih dana, a vezan je uz istragu o sumnji na silovanje 16-godišnjakinje od strane brojnih muškaraca koji su 12. kolovoza čekali u redu pred hotelskom sobom u odmaralištu Eilat. Policija je u međuvremenu privela nekolicinu osoba povezanih sa slučajem, a jedan od osumnjičenih je potvrdio da je više od 30 muškaraca imalo seks s djevojkom, no negirao je silovanje, prenosi BBC izvještaje lokalnih medija.

Sporni mural nastao je kao posveta izraelskom filmu Peeping Toms iz 1972. čije su voajerske scene dijelom snimane na plaži. Inače, “peeping tom” je široko uvriježen naziv za osobu koja seksualno zadovoljstvo postiže pritajeno promatrajući druge ljude. Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai na Twitteru je objavio da je “došlo vrijeme da se to prekrije”.

Iako je odluka donesena tek nakon teškog incidenta koji je izazvao veliki interes javnosti, ovaj izraelski primjer važan je pokazatelj sazrijevanja društvene svijesti o neprihvatljivosti sadržaja (pa makar bili oni i umjetnost) koji u javnom prostoru odašilju seksističke poruke. Ono što je bilo “normalno” 70-ih danas više jednostavno nije.

Bilo bi dobro da se ova činjenica osvijesti i u našem društvu. Naime, nedavno je na javnoj televiziji gošća, govoreći o danima kada su na zagrebačkom kupalištu na Savi žene i muškarci imali različite termine korištenja, osobno posvjedočila o tada uvriježenom ponašanju muškaraca da vire žene dok se presvlače. Rekla je da su one to znale pa su se zato uvijek štitile ručnicima.

Kako je izostao komentar voditelja i voditeljice emisije da se tu prije svega radilo o seksualnom uznemiravanju zbog kojeg su žene trpjele osjećaj nesigurnosti u javnom prostoru, cijela priča završila je kao šaljivo prisjećanje na lude 70-te.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.