Nakon ekipnog SP-a u disc golfu tri hrvatske reprezentativke otkrivaju nam sve draži ovoga sporta

2022-08-28T09:44:00+02:0027. kolovoza 2022.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Varaždin je od 13. do 20. kolovoza bio domaćin 4. Svjetskog ekipnog prvenstva u disc golfu u organizaciji svjetskog saveza World Flying Disc Federation i Disc golf kluba Lagoda. Sudjelovale su nacionalne reprezentacije Australije, Kanade, Kolumbije, SAD-a te 21 europske države, s gotovo 250 igrača, a organizatore i sve sudionike posebno je veselilo sudjelovanje reprezentativaca Ukrajine koji su u Varaždin pristigli unatoč ratnom stanju u svojoj zemlji.

Zlato je osvojila Estonija, srebro Češka, a broncu Kanada. Australija se okitila zlatom u kategoriji „Spirit of the Game“ koja se dodjeljuje za poštivanje pravila, timski duh i susretljivost. Hrvatsku je predstavljala nacionalna reprezentacija Hrvatskog Flying Disc Saveza u sastavu Ana Gorički, Danica Pajtak, Ira Molnar Gorički, Aki Vucković, Aleksandar Sudžuković, Marko Marčec, Mario Mesarić, Nino Đurak, Radule Mikić, Tomislav Gorički i Vjeran Tuhtan. Naša reprezentacija je u konačnici osvojila vrlo dobro 14. mjesto.

Za naš su portal sve tri reprezentativke podijelile svoja iskustva i razmišljanja o ovom natjecanju ali i općenito o ženama u disc golfu.

“Cilj reprezentacije je bio proći skupinu i ući u prvih 16. Znali smo da neće biti lako i da su sve reprezentacije u skupini jake, međutim teren je bio koncipiran tako da je prilagođen svima, ne samo najjačim i najboljim igračima. Svatko je imao priliku pružiti maksimum od svoje igre. To je na kraju pokazala i naša reprezentacija koja je izborila mjesto u prvih 16 i priliku za ostvarivanje još boljeg rezultata”, kaže nam Ira Molnar.

Natjecanja su se odvijala na dva terena uređena na površinama šume Jelačićke i nasipa rijeke Drave uz sportsku dvoranu Arena Varaždin

Poznata je činjenica kako Hrvatskoj 50 posto medalja s velikih sportskih natjecanja donose žene, premda ih značajno manje sudjeluje u svijetu sporta u odnosu na muškarce. Na neki način i ovo ekipno SP u disc golfu potvrđuje taj omjer.

“Ženski dio reprezentacije našem je timu donio više od 50 posto bodova. Iako nas je bilo samo tri, svaka se borila na svoj način i pokazale smo da se možemo ravnopravno natjecati i s jačim igračicama od sebe. Također, pokazale smo da je disc golf kod žena u Hrvatskoj sve prisutniji, a rezultat toga je svakom godinom sve veći broj članica u klubovima”, s ponosom ističe reprezentativka Molnar.

Hrvatska disc golf reprezentacija postiže sve zapaženije rezultate. Prošle su godine osvojili brončanu medalju na Europskom ekipnom prvenstvu.

“Na kraju, osim rezultata, ono što je možda još važnije je pozitivna energija, prijateljstvo, međusobno poštivanje i strast prema disc golfu svih natjecatelja. Nakon ovog prvenstva u Varaždinu bogatiji smo za još jedno novo sportsko iskustvo, ali prije svega ovo je bila prilika vidjeti stare i upoznati nove prijatelje. Pokazati im Hrvatsku i grad Varaždin, biti odlični domaćini i dobiti potvrdu da će nam se prijatelji disc golferi ponovno vratiti”, kaže ova disc golferica.

Sjajno domaćinstvo su dokazali – gosti su bili oduševljeni organizacijom, poglavito smještajem u studentskom domu ali i Varaždinom. Kako je prvenstvo bilo povezano sa Špancirfestom iskoristili su jedinstvenu priliku upoznati se s našim baroknim draguljem i istražiti okuse domaće hrane koju su posebno nahvalili. Zadovoljan je bio i Charlie Mead, predsjednik disc golf odbora, World Flying Disc Federation.

“Ovo prvenstvo bilo je rekordno po broju sudionika i prvo pravo globalno okupljanje disc golf svijeta s obzirom na to da su s nama bile reprezentacije iz Australije, Sjeverne i Južne Amerike i Europe. Iskreno zahvaljujem domaćinima iz Disc golf kluba Lagoda, posebice predsjedniku Dinku Šimencu, na odlično provedenoj organizaciji. Nadam se da će Grad Varaždin nastaviti podržavati razvoj disc golfa”, rekao je po završetku natjecanja Charlie Mead.

Svjetsko prvenstvo je otvoreno mimohodom svih sudionika kroz centar grada Varaždina

Članica reprezentacije, Ana Gorički, disc golf je počela igrati 2015. Otkriva nam u čemu je draž ovog sporta.

“Prije disc golfa sam se bavila košarkom i plesom, no nakon par godina shvatila sam da to ipak nije za mene. Još u osnovnoj školi sam preferirala sportove na otvorenom tako da sam se u disc golf jednostavno zaljubila. Teško je objasniti sve što volim i vidim u tom sportu jer bih o tome mogla pričati danima, međutim jedna stvar koju zasigurno mogu izdvojiti je da je individualni sport, odnosno svatko igra sam za sebe.” Ipak, ono što najviše ističe jesu dobrobiti od bavljenja disc golfom:

“Disc golf mi je donio samo dobro u životu. Ne samo da mi je pomoću njega poraslo samopouzdanje već sam i otvorenija za upoznavanje novih ljudi što je u disc golfu neizbježno. Smatram da je disc golf zdrav za tijelo ali i za um. Kad sam na turniru to je moje vrijeme da se opustim i uživam u prirodi. Osim toga, bavljenje disc golfom omogućilo mi je putovanja, što je ujedno i vrijeme koje mogu kvalitetno provoditi sa svojom obitelji na čemu sam iznimno zahvalna. Ključ dobre igre za mene je da se što više uživa u sportu, a to je uz dobru ekipu i kretanje u prirodi zajamčeno,” kaže Gorički.

Žene u disc golfu

Predsjednica Disc golf kluba Varaždin i članica hrvatske reprezentacije, Danica Pajtak, spremno odgovara na naše pitanje: Zašto je u ovom sportu manje žena, poglavito u natjecateljskoj kategoriji?

“Kao prvo, rekla bih da je u gotovo svakom sportu znatno manje žena nego muškaraca. Disc golf je specifičan jer ima ekstremno malo žena, samo 7 posto od ukupnog broja registriranih članova i članica Profesionalne disc golf asocijacije, čine žene. Razlozi su kompleksni, a srž problema mogla bi biti u našem, i dalje, vrlo konzervativnom mentalitetu. Ženama je bavljenje sportom praktički do nedavno bilo zabranjeno. Kad kažem do nedavno, mislim na unatrag 100 godina. Iako se to čini mnogo, i dalje živimo u patrijarhalnoj kulturi koja žene veže uz kuću i majčinstvo, dok su muškarci aktivniji u javnom životu na svim poljima pa tako i u sportu.”

Pajtak posebno ističe predrasude o ženskim sposobnostima koje su ukorijenjene u našoj kulturi i u našim stavovima. “Izraz “trči kao djevojčica” je toliko ustaljen da ga i žene same koriste iako je to strašna mizogina fraza koja aludira kako su žene nesposobne trčati. Isti izraz koristi se i u disc golfu uz modifikaciju “bacati (disk) kao cura” ili da ne kažem neki drugi izraz. To sam također čula samu sebe da kažem, a da ne govorim koliko i druge. Dakle potrebno je mijenjati mentalitet i stav prema sportu od najranije dobi. Poticati djevojčice da trče, skaču, penju se i rade sve što požele, jer su za to sposobne i jer to mogu. Nisu tu samo za skupljanje salveta ili igranje lutkama, odnosno bebama.”

Nastup pobjedničke estonske reprezentacije

“Muškarci koji podržavaju žene u sportu trebaju biti glasniji, pogotovo kada čuju ili primijete šovinizam ili mizoginiju na bilo kojem sportskom terenu. Sport je i dalje muška arena i žene se često tu osjećaju ugroženo, ili kao da ne pripadaju. Zato je muška podrška ključna. Ako se susreću s negativnim komentarima ili seksualizacijom realna je šansa kako se neće vratiti na teren. Tako da, to je uistinu kompleksno pitanje i ja se nadam kako će se s vremenom promijeniti naš mentalitet te kako ćemo početi na jednak način vrednovati muška i ženska postignuća u sportu”, kaže predsjednica Disc golf kluba Varaždin.

Posebno ukazuje na nejednake novčane premije u sportu kao primjer očite neravnopravnosti spolova. Ipak, nada se kako će s vremenom napokon doći do izjednačavanja plaća između žena i muškaraca u disc golfu, ali na svim ostalim poljima.

“Prema nekim istraživanjima žene koje se profesionalno bave disc golfom imaju 40 posto manje isplata na turnirima nego muškarci. To je onda ozbiljan problem – jer kako financirati natjecanja ako si toliko potplaćena ili neplaćena. Neke od najboljih disc golferica zato uz sportsku karijeru i rade. To je uostalom i slučaj i s našim rukometnim reprezentativkama koje unatoč vrhunskim rezultatima imaju katastrofalne uvjete.”

Na 4. ekipnom SP u disc golfu u Varaždinu nastupilo je rekordnih 25 reprezentacija

Svjesna značaja kojega medijsko prikazivanje ima na razvoj ženskog sporta i bolju zastupljenost žena u sportu, Pajtak nas podsjeća na primjer nejednakog medijskog tretmana u rukometu. Samorazumljivo je da se prenose utakmice s velikih natjecanja naše muške reprezentacije, kaže, dok se prava za prijenos utakmica rukometašica otkupljuju gotovo stihijski, u zadnji čas.

“Ako hrvatska ženska reprezentacija sudjeluje na natjecanju tako visokog ranga – to treba prenositi. Djevojčice nemaju prilike vidjeti žene kako se bave sportom i to je veliki problem. Jer ako nešto vidiš i možeš se s tim identificirati, ako imaš uzore – onda možeš i k tome stremiti. Manjak vidljivosti žena u medijima je problem i u disc golfu. Često su snimke ženskih rundi mnogo slabije kvalitete od muških – pa su onda naravno i manje gledane. A to što su manje gledane argument je da se manje troši na produkciju. Sličan argument se rabi za manje isplate i to je začarani krug. Vjerujem da će trebati proći još mnogo vremena dok stvari u sportu, ali i u društvu općenito ne sjednu na svoje mjesto”, zaključuje varaždinska disc golferica Danica Pajtak.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.