Najveći jaz u zaradama je među parovima s djecom

2019-06-10T12:38:33+02:0010. lipnja 2019.|Gospodarstvo|

Razlika u plaćama među spolovima otkriva različite stvarnosti s kojima se žene i muškarci suočavaju u svom profesionalnom i privatnom životu. Danas žene u Europskoj uniji u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca, a najveći jaz u zaradama je među parovima s djecom – navodi Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE).

„Žene koriste fleksibilne radne aranžmane kako bi pomirile posao i obiteljski život, što je rijedak slučaj kod muškaraca“, rekla je Virginija Langbakk, direktorica EIGE-a.

Prema izvješću EIGE-a, jaz u plaćama muškaraca i žena u Hrvatskoj gotovo je dvostruko manji od prosjeka u Europskoj uniji, a značajno manja je i razlika u mirovinama. Znači li to da smo ravnopravnije društvo?

U Hrvatskoj su referentne godine 2014., žene imale 8,7 posto manju plaću od muškaraca (EU prosjek 16,2 posto). Jednako tako naše su umirovljenice imale 22,7 posto nižu mirovinu od muškaraca (EU prosjek 37,2 posto). Na žalost, ovi podaci nisu pokazatelj veće ravnopravnosti u hrvatskom društvu već prvenstveno naših općenito nižih plaća i mirovina.

Tamo gdje je više novca, za žene ga je manje

Naime, iz podataka koje je objavio EIGE iščitava se da su najveće razlike u plaćama i mirovinama upravo u najrazvijenijim članicama EU-a. Posebno je zabrinjavajuće da umirovljenice u nekim zemljama imaju čak preko 40 posto manje mirovine od muškaraca (Njemačka, Nizozemska, Austrija, Luksemburg, Malta i Cipar).

Nadalje, izvješće otkriva da ni visoko obrazovanje ne štiti žene od manje zarade. Visoko obrazovane žene suočavaju se s većim razlikama u plaćama od čak 25 posto, a kako napreduju u karijeri razlika u plaći se povećava.

Razlozi zbog kojih žene zarađuju manje

Razlika u plaćama između žena i muškaraca rezultat je mnogih čimbenika: žene su koncentrirane na niže rangiranim i slabije plaćenim poslovima, obavljaju plaćeni i neplaćeni rad, imaju dulje prekide u karijeri i češće odabiru rad sa skraćenim radnim vremenom kako bi pomirili posao i obiteljske obveze. Cijena ovog balansiranja je visoka – na razini EU ženske mirovine su čak za 37 posto manje od muških.

Europska unija se obvezala Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika svojim građanima osigurati bolju ravnotežu i smanjiti razlike u plaćama među spolovima.

Akcijski plan EU-a s ciljem smanjenja rodnog jaza u plaćama, usmjeren je na jednaku plaću za jednak rad, privlačenje više žena na rukovodeće pozicije i poticanje tvrtki na privlačenje i zadržavanje žena ili muškaraca na radna mjesta na kojima su nedovoljno zastupljeni.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.