Najvažniji ciljevi nove petogodišnje EU Strategije za ravnopravnost spolova

2020-03-11T21:19:20+01:0011. ožujka 2020.|Institucije|

Europska komisija objavila je Strategiju ravnopravnosti spolova za razdoblje 2020.-2025. koja donosi ciljeve i mjere kojima bi se trebao postići značajan napredak do 2025. Ključni ciljevi Strategije su:

– ukidanje rodno utemeljenog nasilja i stereotipa,
– ravnopravno sudjelovanje i prilike na tržištu rada,
– jednaka plaća
– te rodna ravnoteža na rukovodećim položajima i u politici.

Iako više žena nego muškaraca završava fakultete, one prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci, a u najvećim poduzećima u EU žene se nalaze na samo 8 posto direktorskih mjesta.

Strategijom je potvrđeno da je rodno utemeljeno nasilje i dalje jedan od najvećih društvenih problema koji je duboko ukorijenjen u rodno neravnopravnosti.

U EU 33 posto žena iskusilo je fizičko i/ili seksualno nasilje, 22 posto žena je iskusilo nasilje od strane intimnih partnera, a 55 posto žena EU je seksualno uznemiravano. Stoga će EU učiniti sve što može da prevenira i da se bori protiv rodno utemeljenog nasilja, da pruži podršku i zaštitu žrtvama rodno utemeljenog nasilja i da traži odgovornost počinitelja.

Rodni stereotipi su uzrok rodne neravnopravnosti koji imaju učinak na sva društvena područja. Stereotipna očekivanja utemeljena na fiksnim rodnim ulogama za žene i muškarce, djevojčice i dječake, ograničavaju njihove težnje, izbore i slobodu i stoga ih je neophodno dekonstruirati. Rodni stereotipi značajno doprinose i rodnom jazu u plaćama.

Čak 44 posto građana/ki EU smatra da je najvažnija uloga žene brinuti o domu i obitelji, dok približno isti postotak (43 posto) smatra da je najvažnija uloga muškarca zarađivati novac. Mediji imaju značajan utjecaj u formiranju vjerovanja, vrijednosti i percepcije stvarnosti i stoga su osnovni kanali za promjenu stavova i stereotipa.

Komisija je najavila da će poticati sudjelovanje žena u politici, a na izborima za Europski parlament 2024. to namjerava učiniti kroz financiranje i razmjenu najboljih praksi.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.