Najava događaja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena

2024-03-07T09:07:58+01:005. ožujka 2024.|Civilno društvo|

Izdvajamo nekoliko najava pristiglih u našu redakciju vezanih za organizaciju događaja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u petak 8. ožujka.

UNIJA RAVNOPRAVNOSTI

10 sati, Kuća Europe, A. Cesarca 4 – 6, Zagreb

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u suradnji sa Zakladom Solidarna organizira raspravu na temu “Unija ravnopravnosti – gdje smo na kraju aktualnog saziva Europskog parlamenta?”. Sudjeluju: Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu, Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave (TBC), Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu te Marinella Matejčić, voditeljica programa za razvoj civilnog društva Zaklade Solidarna. Prije same rasprave okupljenima će se videoporukom uvodno obratiti zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, a potom će govor održati i predsjednica Uprave Zaklade Solidarna te aktivistkinja za ljudska prava Sanja Sarnavka.

ŽENSKI FILMSKI FESTIVAL I SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE

10:30 Markov trg, Zagreb

Uz podršku ŽFF-a, Sindikat novinara Hrvatske pridružit će se akciji Ženske mreže Hrvatske i Ženske sekcije SSSH u akciji ispred Vlade RH povodom Međunarodnog dana žena.

Tema akcije je zlostavljanje na radnom mjestu s glavnim sloganom: „Sigurne na radnom mjestu – zaštićene od zlostavljanja“. Za vrijeme akcije predat će se i zahtjevi Vladi RH – glavni zahtjev je ratifikacija Konvencije C190 Međunarodne organizacije rada o zlostavljanju na radnom mjestu.

19 sati Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

Ženski filmski festival i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama na Dan žena organizira zanimljiv i važan događaj koji potiče na akciju.

Uvodno će biti prikazan film Od 3 do 22, klasik hrvatske kinematografije iz 1967. godine, koji je režirao Krešo Golik (Zagreb film). Film prikazuje položaj žene u društvu.

Ovaj dio programa ŽFF-a je u sklopu europskog projekta koji se provodi u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Centrom za nove inicijative, koji se bavi problemom spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Projekt je već napravio radionice sa zaposlenicima HRT-a, ADU, HUP-a i drugih organizacija, te pokrenuo Help desk pri Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova gdje se prijavljuju slučajevi i pruža pravna pomoć. Budući koraci su medijska kampanja u smjeru dizanja svijesti u suradnji s Ženskim filmskim festivalom i pisanje novog priručnika koji će biti primjenjiv za sve zemlje Europske unije uključene u projekt, te sklapanja sporazuma o suradnji sa sindikatom novinara.

Nakon filma, slijedi panel „Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i važnost sindikata“ na kojem će govoriti ugledne stručnjakinje:

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Radojka Kraljević, psihologinja
Lovorka Marinović, Centar za nove inicijative
Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara i predsjednica Europske federacije novinara (moderatorica)
Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR (uvodna i završna riječ)

Diskusija će se baviti aktualnim pitanjima o nasilju nad ženama, mladim ženama, političkom i medijskom uznemiravanju, nepravdi sustava, zaštiti žrtava i prevenciji problema uznemiravanja.

Dođite i informirajte se o tome kako možete prepoznati, prijaviti i spriječiti spolno uznemiravanje na radnom mjestu.

Foto: SOS Rijeka

SOS RIJEKA – CENTAR ZA NENASILJE I LJUDSKA PRAVA

20 sati, Book caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a, Rijeka

“Slijedi me do izlaza!” – otvorenjem izložbe “Arijadnina nit”, umjetnica Jadranka Lacković i udruga SOS Rijeka šalju zajedničku poruku povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena, riječka umjetnica Jadranka Lacković (ojoMAGico), u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, otvorit će izložbu “Arijadnina nit”. Izložba predstavlja početak istoimenog projekta te nastavak dugogodišnje suradnje između umjetnice i Udruge. Prema starogrčkom mitu, Arijadna, kći kralja Minosa, pomogla je Tezeju, junaku koji je došao na Kretu kako bi ubio Minotaura, čudovište koje je živjelo u Labirintu. Dala mu je klupko pređe koje je Tezej odmotao dok je bio unutar Labirinta. Nakon što je ubio Minotaura, Tezej je slijedio nit natrag do ulaza, ponovno se sastao s Arijadnom i uspio pobjeći s Krete. Isto tako, ženama koje se suočavaju s partnerskim i seksualnim nasiljem, potrebna je nit koja će ih nakon borbe vratiti njima samima.

Suradnja Jadranke Lacković i SOS Rijeka započela je 2021. godine kada je oslikala zidove našeg prostora. Njezin mural obiluje detaljima i simboličkim motivima poput cvjetova lopoča i vodenih nimfi. Unutar njega možemo pronaći žene različitih identiteta, s kojima se svaka posjetiteljica može poistovjetiti. Simbolika motiva odražava duboku povezanost s prirodom, mitologijom i duhovnim temama, što je karakteristično za Jadrankin umjetnički izričaj. Nakon pozitivnih reakcija žena koje dolaze u naše Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, odlučile smo nastaviti razvijati priču započetu muralom. Tijekom projekta “Arijadnina nit”, koji ćemo provoditi u 2024. i 2025. godini, Jadranka će izrađivati ilustracije za asocijativne karte, terapijski alat koji će naše psihologinje moći koristiti u svom radu. Ilustracije će nastaviti istraživati teme ženske podrške, osnaživanja i povezanosti s prirodom. Prvih deset ilustracija bit će izloženo upravo na izložbi u Dnevnom boravku povodom Međunarodnog dana žena.

SAVEZ ROMA U REPUBLICI HRVATSKOJ “KALI SARA”

11 sati, Ulica Pavla Hatza 23/5, Zagreb

Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA obilježit će Međunarodni dana žena posvetom hrabrim romskim ženama koje su se borile za prava Romkinja.

Razgovarat će se o suvremenom društveno-političkom položaju Romkinja u Hrvatskoj i Europi i promovirati Romska kuharica autorice Mirele Beko.

Romska kuharica obuhvaća različite recepte jer je njihova kuhinja upila razne utjecaje  podneblja u koja su Romi migrirali i gdje su se najdulje zadržali. Stoga su i recepti u ovoj knjizi mješavina izvorne romske kuhinje i lokalnih kuhinja, dok su neki recepti prigodni i govore o  jelima koja se pripremaju za romske blagdane poput Đurđevdana (janjetina, turli tava, sarma u vinovoj lozi…).

Romska kuharica doprinos je kulturi romske nacionalne manjine jer povijest kulinarstva nekog naroda govori i o njegovoj društvenoj povijesti.

Družit će se i razgovarati o budućim emancipacijskim akcijama za poboljšanje položaja Romkinja uz degustaciju jela pripremljenih po receptima iz Romske kuharice.

MUZEJ GRADA ZAGREBA

10 sati, Opatička 20, Zagreb

Na Međunarodni dan žena ulaz u Muzej grada Zagreba svim je ženama besplatan! Uz razgled stalnog postava, pozivaju vas da posjetite izložbu Catino 20. stoljeće o Cati Dujšin Ribar, ženi snažne osobnosti, vrsnoj slikarici i pjesnikinji.

Na Dan žena u Muzeju će biti održana i prva radionica iz ciklusa Tijela na papiru pod vodstvom plesne umjetnice Zrinke Šimičić i likovne umjetnice Marine Bauer.

Inspirirane djelima iz Zbirke hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, Zrinka Šimičić i Marina Bauer osmislile su seriju radionica koje kroz pokret i likovno oblikovanje tematiziraju odnos unutarnjeg iskustva tijela i njegove vanjske reprezentacije. Posebno se usredotočuju na žensko tijelo te položaj i ulogu žena kroz povijest slikarstva, povezujući ih s aktualnim društvenim kontekstom.

Prva radionica polazi od crteža plesačica slikarice Anke Krizmanić, naslovljenih Slobodne invencije, što pretpostavlja pokret koji ne podliježe ustanovljenim pravilima i načinima (plesa) već dopušta osobnu kreativnost i slobodne odluke.

Uz vodstvo plesne umjetnice i somatske praktičarke Zrinke Šimičić, na radionici će se probuditi užitak u kretanju koje proizlazi iz osvještavanja vlastitog tijela, njegovih granica i mogućnosti, a s likovnom umjetnicom, kiparicom Marinom Bauer, izraziti to iskustvo kroz oblikovanje prostornog crteža žicom te istražiti na koje načine i do koje se mjere vizualni prikaz pokreta doživljava kroz tjelesnu percepciju.

Iduća radionica iz ciklusa Tijela na papiru održat će se u petak, 15. ožujka 2024. u 18 sati. Radionica je besplatna i namijenjena ženama dobi od 15 do 25 godina, uz obaveznu potvrdu sudjelovanja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.