Nagrada Dražen Petrović 2020. – najuspješnija mlada sportašica je taekwondoistica Nika Petanjek, a najveća nada hrvatskog sporta skijašica Zrinka Ljutić

2020-09-10T18:13:07+02:0010. rujna 2020.|Sport|

Kao i svake godine na obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna 1991.), krovna sportska udruga obilježava Hrvatski olimpijski dan i tradicionalno dodjeljuje Nagradu Dražen Petrović najuspješnijim mladim sportašima i sportašicama u uzrastu do 20 godina te najvećim sportskim nadama (do 16 godina). Njihovi rezultati vrjednovani su od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2020. godine, a u tom razdoblju bilo je točno pola godine nesmetanog održavanja natjecanja.

Pojedinačni laureati ovogodišnjeg izbora dolaze iz borilački sportova – Nika Petanjek iz taekwondoa (zlatno odličje na juniorskom EP-u i bronca na EP-u mlađih seniora) i Renato Rešetar iz karatea (brončana medalja na EP-u do 21 godine u veljači ove godine). U borilačkom sportu je završila i nagrada za najuspješniju žensku ekipu, a dobile su je članice juniorske karate reprezentacije u katama: Stela Horvat, Inga Grgić i Sabina Petković.

Zbog velikog broja odgođenih natjecanja nije bilo kandidatura za najuspješniju momčad, pa nagrada u toj kategoriji nije ni uručena. No, momčadski uspjeh nagrađen je u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, a dobitnici su mladi boćari Karlo Šaban i Luka Gašpar. Oni su na SP-u do 23 godine u konkurenciji puno starijih suparnika osvojili brončanu medalju u paru.

Sportašicom najvećom nadom hrvatskog sporta očekivano je proglašena 16-ogodišnja skijašica Zrinka Ljutić, osvajačica dva zlatna odličja – u slalomu i veleslalomu na Alpecimbra FIS kupu za mlađe uzraste, što je neslužbeni SP mlađih dobnih kategorija. Zbog Zrinkina boravka na pripremama s reprezentacijom u Austriji, nagradu je primila njezina mama Martina Cvjetko Ljutić.

Ni sportaš najveća nada hrvatskog sporta, tenisač Dino Prižmić, pobjednik Europskog Masters turnira u Italiji, nije osobno primio nagradu. Zbog natjecateljskih obveza na turniru u Mostaru, u Prižmićevo ime nagradu je preuzeo njegov zastupnik Dino Marcan.

Foto: Lauerati Nagrade Dražen Petrović 2020. / HOO

SVI DOBITNICI NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ 2020.

1.      NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – Nika Petanjek (taekwondo)
2.      NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – Renato Rešetar (karate)
3.      NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA – Juniorska reprezentacija u katama (karate)
4.      NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA EKIPA – nije izabrana (bez ijedne kandidatature)
5.      NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA – Karlo Šaban i Luka Gašpar (boćanje)
6.      SPORTAŠICA NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA – Zrinka Ljutić (skijanje)
7.      SPORTAŠ NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA – Dino Prižmić (tenis)

Svi su dobitnici nagrada istaknuli da im je velika čast primiti nagradu koja nosi ime legendarnog Dražena Petrovića te da će im ona biti velik poticaj u nastavku karijere.

Kao i obično završna riječ pripala je Biserki Petrović koja je, uz čestitku laureatima, podsjetila na postulat kojeg se tijekom karijere držao i prerano preminuli „košarkaški Mozart“, a odnosi se na marljivost i strpljivost: “Bez rada nema ničega, a ako rezultat ne dođe ovoga časa, doći će kasnije…”

Osim plaketa s likom Dražena Petrovića i znakom Hrvatskog olimpijskog odbora, svi laureti dobivaju i novčane nagrade (u bruto iznosu): pojedinačni po 20.000 kuna, ekipni po 2.000 kuna svaka članica ekipe, svaki član sportskog para po 7.000 kuna te najveće nade hrvatskog sporta – po 15.000 kuna.

Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera ovogodišnja HOO-ova svečanost nije održana u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović nego na otvorenom platou ispred muzeja. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je naglasio da se svečanost održava unatoč protupandemijskim mjerama koje nazivamo „novo normalno“, ali sve u cilju dokazivanja da je sport jači od svega.

“I na ovaj način želimo pokazati da je sport neuništiv. Unatoč svemu, ovi mladi sportaši i sportašice vrijedno rade i postižu svjetske rezultate. Oni su jamstvo opstojnosti našeg sporta i dokaz da nema te pandemije koja može zaustaviti sport” – kazao je Mateša, čestitajući svim laureatima.

Vinko Knežević / HOO

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.