Nacionalni pozivni centar 116 066 do sada primio preko 13 tisuća poziva – najčešće zbog nasilja u obitelji

2022-09-26T17:07:39+02:0026. rujna 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Hrvatska je jedna od trinaest država u Europi s besplatnom i anonimnom 116 006 linijom, koja bez prestanka, sedam dana u tjednu pruža podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela i prekršaja.

Neovisno jeste li žrtva ili svjedok obiteljskog nasilja, krađe, prijetnje, prijevare ili bilo kojeg drugog kaznenog djela ili prekršaja, na hrvatskom ili engleskom jeziku možete se obratiti stručnom timu Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Centar djeluje od 2013., a osnovan je kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave te Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Potražite emocionalnu podršku i pravne informacije

„Smatramo da svatko zaslužuje siguran život bez patnje, straha, ucjena, srama, poniženja. Svjesni društva u kojem živimo i koje često osuđuje žrtvu, ali i svjedoke, želimo biti sigurno mjesto kojem se mogu obratiti. Svojom osudom ili okretanjem glave okolina produžuje nepravdu pa žrtva zbog psihičkih, fizičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica zapravo opet postaje žrtvom. Mi želimo promijeniti perspektivu tih ljudi, biti oni koji će žrtvi i svjedoku pružiti emocionalnu podršku, pravne, praktične informacije o koracima koje mogu poduzeti. Nekad je pozivatelju potrebna informacija o relevantnoj instituciji, novčanoj naknadi, pravnoj proceduri ili sigurnoj kući“, govore iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Preko 13 400 poziva, najčešće zbog nasilja u obitelji

Pozivi su potpuno anonimni. Prvi pozivi često započinju tišinom, a nakon nekoliko trenutaka pozivatelji počnu iskazivati sve što se dogodilo, dijele emocije i dodatne informacije. Od osnivanja Centra pa sve do 18. rujna 2022., ukupno su zaprimili preko 13 400 poziva u sveukupnom trajanju približnom 450 000 minuta. Iz Centra ističu kako ih najčešće zovu žrtve obiteljskog nasilja. Upravo 116 006 linija ujedno je i linija za žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Od 25. studenog 2020. pa do 18. rujna 2022. na liniji su zaprimljena 1524 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

„Obiteljsko nasilje vrlo je izolirajuće za žrtvu, koja zbog osjećaja srama bježi od odnosa s bliskim ljudima poput prijatelja ili članova šire obitelji. Upravo je izoliranje žrtve ucjenom jedna od najčešćih taktika nasilnika, no doista – uz nas niste sami… Promjena može započeti samo jednim pozivom“, poručuju s linije 116 006.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja možete kontaktirati telefonom na broj 116 006 na području cijele Republike Hrvatske. Više o radu linije možete saznati putem službene web stranice, Facebook i Instagram profila.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.