Načini kako Europska unija pomaže ženama u svijetu rada

2020-11-16T16:45:20+01:0016. studenoga 2020.|Gospodarstvo, Posao|

EU uzima u obzir posebne potrebe žena u svojim različitim programima i politikama potrošnje te svake godine u okviru Europskog socijalnog fonda milijunima ljudi koji se suočavaju s različitim problemima pomaže da ostvare bolji pristup zapošljavanju.

Konkretne mjere kojima se ženama pomaže da se uključe u svijet rada uključuju programe za prekvalifikaciju i unaprjeđenje vještina. Putem Fonda ženama se isto tako omogućuje povratak na posao nakon prekida u karijeri, na primjer osiguravanjem kvalitetne usluge skrbi za djecu i pružanjem individualnog savjetovanja te informiranjem poslodavaca o poteškoćama s kojima se žene suočavaju. Europski socijalni fond podupire projekte u svakoj zemlji (tako i u Hrvatskoj). Brojne uspješne inicijative Fonda znatno su promijenile živote ljudi.

Projektima financiranima u regijama EU-a ženama se pružaju nove mogućnosti tako što im se omogućava pristup financiranju, prilagođenoj potpori ili osposobljavanju u svrhu lakšeg osnivanja poduzeća. Možete pretražiti programe i projekte u Hrvatskoj ili regiji.

Platforma WEgate jedinstvena je kontaktna točka za žene koje žele osnovati ili proširiti poduzeće i ondje se mogu pronaći informacije o osposobljavanju, mentoriranju, savjetovanju i umrežavanju. Možete saznati i kako vam zajmovi i poduzetnički kapital EU-a mogu pomoći u osnivanju ili proširivanju poduzeća.

Isto tako, EU poduzima mjere za poticanje sudjelovanja žena u digitalnom sektoru usmjerene na borbu protiv stereotipa, promicanje obrazovanja i osposobljavanja u digitalnim vještinama i povećanje broja poduzetnica u tom sektoru. Europska mreža žena u digitalnom sektoru osnovana je 2018. kako bi se djevojke i žene u digitalnom sektoru mogle umrežavati te razmjenjivati ideje i iskustva u tom području. Oko 20 tehnoloških poduzeća isto se tako obvezalo uspostaviti uključivu radnu kulturu i radno okruženje u kojima vlada ravnoteža spolova.

EU je posvećen i uklanjanju neravnopravnosti spolova u području istraživanja i inovacija. Na primjer, program Obzor 2020. istraživačkim organizacijama i sveučilištima pomaže u provedbi planova za ravnopravnost spolova. Nagradom EU-a za inovatorice svake se godine odaje priznanje ženama koje nisu samo izvrsne istraživačice i inovatorice već i uspješne poduzetnice. Isto tako, EU poduzima mjere za povećanje zaposlenosti žena u drugim sektorima, kao što je promet.

Izvor: Djelovanje EU-a za žene, 2020.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.