Na Wikipediji je samo 20 posto žena – uključite se u projekt Rewrite koji to nastoji promijeniti

2021-03-18T17:01:57+01:0018. ožujka 2021.|Civilno društvo, Prikaz žene|

Piše: Nikolina Blažanović

Wikipedija je višejezična Web enciklopedija slobodnog sadržaja pokrenuta 2001. godine. Sadržaj Wikipedije kreiraju volonterke i volonteri te je gotovo svatko može uređivati, a članaci su na raznim jezicima. Koristimo je svi, možda i na dnevnoj bazi, kako bismo došli do brzih i jednostavnih informacija.

No, ona ne ocrtava rodno ravnopravnu stvarnost. Samo 20 posto od 1,7 milijuna biografija na Wikipediji su o ženama. Od 50 milijuna članaka, četiri puta ih je više o muškarcima, nego o ženama. Uz to su i članci o ženama, naspram članaka o muškarcima, puno kraći. Ova statistika nije čudna kad se u obzir uzme da bijeli muškarci čine 90 posto uređivača Wikipedije.

Od nedostataka zastupljenosti žena nam već pate udžbenici i školski kurikuli, a škola je primarni izvor znanja. Znamo toliko muškaraca koji su izumili stvari u svakodnevnom životu, ali zaboravljamo Tabithu Babbitt koja je izumila kružnu pilu, Letitiju Geer koja je izumila injekciju, Zlatu Bartl koja je izumila Vegetu, izumiteljice brisača, pelena, igre Monopoly, povodca za pse, grijanja u automobilima te mnoge druge. Uz to nam zastupljenosti žena stručnjakinja nedostaje u gotovo svim granama društva pa i u medijskim i drugim informativnim prostorima. Često na okruglim stolovima i sličnim događajima vidimo jednu ili niti jednu ženu. Naše televizije i ostali mediji pretežito donose muške perspektive i diskriminiraju žene na temelju dobi, a seksizmi su u javnosti postali svakodnevni.

Kako bi se ovo promijenilo, bar na Wikipediji, pokrenut je projekt Rewire koji podržava Wikipedija Švedske, Švedsko ministarstvo vanjskih poslova i UNFPA. Rewrite želi prikupiti imena bitnih žena i njihove biografije napisati na Wikipediju. Uz to žele poslati poruku o važnosti govora o ženama na svim platformama i uključivanju stručnjakinja u sve diskurse.

Tijekom ožujka je Rewrite pisao i objavljivao profile važnih žena, dijelio intervjue s vođicama te organizirao inicijative u koje se svi mogli uključiti i pomoći s mijenjanjem perspektive. Projekt i nadalje poziva sve na samostalno kreiranje biografija žena na Wikipediji ili predstavljanje žena pod #WikiGap na društvenim mrežama.

Posljednji on-line događaj ovog projekta održat će se u četvrtak, 25. ožujka, u 17:30 h. Događaj je podržan od strane Fondacije Wikimedia i Sveučilišta Georgea Washingtona. Govornice iz akademije, novinarstva, aktivističkog i neprofitnog sektora govorit će o rodnim nejednakostima u medijima i drugim informacijskim prostorima te o važnosti i načinima kolektivnog aktiviranja za rješavanje ovog problema.

Na događaj se možete registrirati OVDJE, a nakon čitanja ovog članka možete odmah otići na Wikipediju i napisati članak o bar jednoj važnoj ženi.

Vizual Wikipedia 20 / Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.