Na sjednici saborskog Odbora istaknuta potreba za jačim financiranjem sigurnih kuća

2019-11-28T19:08:02+01:0028. studenoga 2019.|Institucije|

O dosadašnjim pomacima u osiguravanju smještaja za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji danas se raspravljalo na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora pod nazivom “Sigurne kuće: jučer, danas, sutra”.

U raspravi su se svi sudionici složili kako je potrebna odlučnija implementacija Istanbulske konvencije te veći doprinos lokalnih i regionalnih samouprava održivosti skloništa i drugih oblika smještaja za žrtve obiteljskog nasilja.

Na sjednici je sudjelovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je spomenula da je 2011., 2015. i 2018. godine provela istraživanja čiji su rezultati pokazali da 21 županija, uključujući Grad Zagreb u prosjeku izdvaja 0,01 – 0,16 posto budžeta te da u pet godina nije došlo do vidljivih pomaka.

Vezano uz istu tematiku na europskoj razini, Krovna organizacija domova i skloništa za majke i djecu te Mreža WAVE (Women against Violence Europe) sadašnjem su finskom te predstojećem hrvatskom predsjedništvu Vijećem Europske unije uputili tzv. Helsinšku deklaraciju – dokument kojim zagovaraju daljnju obvezanost i odlučnu akciju s ciljem suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama.

Deklaracija poziva na daljnje djelovanje sve ključne dionike – države članice, Vijeće Europske unije, Europski parlament i Europsku komisiju. Između ostalog, zalaže se za daljnju ratifikaciju te dosljednu primjenu Istanbulske konvencije, osiguranje odgovarajućih sredstava za pitanja ravnopravnosti spolova i borbu protiv nasilja, osiguranje odgovarajuće zaštite prava djece i dr.

Na konferenciji „Zaustavimo nepovoljne reakcije – zaustavimo nasilje“ koju su tim povodom organizirali 26. i 27. studenog u Helsinkiju sudjelovali su i državna tajnica MDOMSP-a Marija Pletikosa te finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Državna tajnica Pletikosa istaknula je u svom obraćanju važnost daljnje ratifikacije te dosljedne primjene Istanbulske konvencije, kao i uvažavanje perspektive ravnopravnosti spolova pri definiranju budućih politika, programa i financiranja. Naglasila je i obvezu polaganja osobite pažnje pravima i interesima djece, koja su nažalost često žrtve i svjedoci nasilja.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova / MDOMSP / B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.