Na Mediteranskim igrama u Oranu hrvatske sportašice osvojile 10, a sportaši 13 medalja

2022-07-07T15:31:48+02:007. srpnja 2022.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

S netom završenih Mediteranskih igara u alžirskom Oranu, na kojima je u periodu od 25. lipnja do 6. srpnja nastupilo 104 naših sportaša i sportašica, u Hrvatsku su stigle ukupno 23 medalje – 6 zlatnih, 7 srebrnih i 10 brončanih. Ovime smo zauzeli 12. mjesto u konkurenciji 26 država.

MI u Oranu potvrdile su dobro poznatu činjenicu da po broju osvojenih medalja naše sportašice idu ‘ruku pod ruku’ s muškim kolegama. Naravno, uvijek postoje oscilacije u odnosu na sport i natjecanja, ali u konačnici kada se odličja sa svih značajnih natjecanja zbroje ukupni broj je ujednačen.

Gledano prema spolu natjecatelja, hrvatske su sportašice osvojile 10, a sportaši 13 medalja što predstavlja prilično uravnotežen omjer. Valja napomenuti kako je na Igrama i nastupio gotovo podjednak broj naših sportaša i sportašica. Tomu izjednačenju svakako doprinosi i činjenica da smo imali predstavnike u kolektivnim sportovima i u muškoj i u ženskoj konkurenciji što nije bio slučaj s Olimpijskim igrama u Tokiju gdje nismo imali predstavnice niti jednog kolektivnog sporta.

Upravo ovo upućuje da se hrvatski sportski sustav treba više otvoriti prema ženskom ekipnom sportu. A da sportašice ne ostaju dužne najbolje nam dokazuju odbojkašice (zlatne na prošlim MI u Tarragoni 2018., na ovim 7. u ukupnom poretku) i rukometašice koje su nakon povijesne bronce s EP-a u Danskoj 2020. sada na MI u Oranu osvojile srebro.

Srebrna ženska rukometna reprezentacija / Foto: HOO

Ipak, spomenimo da je najtrofejniji sport ovaj put za Hrvatsku bio taekwondo s ukupno 5, a zatim judo s 3 osvojena odličja. U ovim borilačkim sportovima čak je 5 medaljašica.

Osvojene medalje na MI u Oranu – 20 pojedinačnih, 1 u paru i 2 ekipne

BADMINTON

Luka Ban i Filip Špoljarec (bronca)

KARATE

Anđelo Kvesić (zlato)
Ivan Kvesić (bronca)

HRVANJE

Antonio Kamenjašević (bronca)

BOĆANJE

Marino Miličević (bronca)
Ria Vojković (srebro)

GIMNASTIKA – konj na hvataljkama

Mateo Žugec (zlato)
Jakov Vlahek (srebro)

JUDO

Ana Viktorija Puljiz (srebro)
Iva Oberan (bronca)
Petrunjela Pavić (bronca)

ATLETIKA – bacanje diska

Marija Tolj (zlato)
Martin Marković (srebro)

STRELJAŠTVO

Miran Maričić (srebro)
Anton Glasnović (srebro)

JEDRENJE NA DASCI

Palma Čargo (bronca)

TAEKWONDO

Ivan Šapina (zlato)
Matea Jelić (zlato)
Bruna Duvančić (bronca)
Lovro Brečić (bronca)
Nika Petanjek (bronca)

ODBOJKA M (zlato)

RUKOMET Ž (srebro)

Premda su hrvatski sportaši i sportašice u Oranu osvojili čak 6 medalja više u odnosu na prošle MI u španjolskoj Tarragoni 2018., u ukupnom poretku nismo prošli bolje. Ovaj put smo s 23 medalje (6 zlatnih, 7 srebrnih i 10 brončanih) zauzeli 12. mjesto među konkurencijom 26 država, dok smo na prošlim MI sa 17 medalja (9 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane) zauzeli 9. mjesto.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.