Na konferenciji ‘Žene i poduzetništvo’ čule su se inspirativne priče žena koje su se suočile s izazovima na putu prema uspjehu

2023-06-07T20:19:31+02:007. lipnja 2023.|Gospodarstvo, Posao|

O svojim izazovima na putu prema uspjehu govorile su poduzetnice na petoj konferenciji “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023. – upravljanje promjenama i izazovima” održanoj 6. lipnja u Krapini u Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ. Bilo da ste poduzetnica, menadžerica, zaposlena ili studentica, ove priče će vam pružiti perspektivu i inspiraciju kako biste prebrodile prepreke i krenule naprijed na putu prema uspjehu.

Barbara Suhodolčan Vrbički, hrvatska koncertna i operna pjevačica, koja kako je istaknula sve što radi, radi samostalno, a može se pohvaliti osnivanjem svog ansambla te režijom i produkcijom vlastite predstave. Kao što i sami znate, ona dolazi iz muzički nadarene obitelji koja joj je naravno bila veliki vjetar u leđa.

– Roditelji su mi doista puno pomogli i oni ti mogu pomoći do jedne određene mjere, no kada dođeš u stvaran svijet, tu jednostavno moraš sam napraviti korake i donositi sam odluke – poručila je Suhodolčan Vrbički.

Barbara Suhodolčan Vrbički / Foto: ZIP portal

Barbara je od nedavno i mlada majka, koja je s nama podijelila svoje “slatke muke” nakon poroda te kako se je snašla u poslovnom svijetu kao novopečena majka.

– Shvatila sam tri tjedna nakon poroda, kako se ja moram vratiti pjevanju kako bih ja bila mirna, zadovoljna, kako bi ja svojem djetetu bila dobra majka te sam prihvatila svoj prvi nastup šest tjedana nakon poroda, kada sam u Kninu pjevala himnu… Jako je teško, ali ja sam shvatila da funkcioniram doista samo kada se bavim time što želim i volim. Onda sam i ja zadovoljna i moja bebica – ispričala je Suhodolčan Vrbički.

Članica Uprave tvrtke Sato Barbara Ilijaš Juranić, radi na radnom mjestu voditeljice inozemne prodaje te u svom timu ima šest ljudi, a također je istaknula odličnu situaciju u tvrtki Sato što se tiče položaja žena.

Barbara Ilijaš Juranić / Foto: ZIP portal

– U tvrtki Sato 50 posto žena je na upravljačkim funkcijama, odnosno četiri žene i četiri muškarca, s tim da je jedan od muškaraca ujedno i vlasnik – rekla je Ilijaš Juranić.

Njezin put do zvijezda, doista je bio prožet trnjem, ali kako i sama ističe sada se je sve isplatilo. Svoj je život započela u siromašnoj, ali podupirajućoj obitelji, koja ju je motivirala na ostvarenje svojih ciljeva, a životni cilj joj je bio živjeti bolje nego što su živjeli njezini roditelji. U svojim je naumima, danas i uspjela te sada može ponosno tvrditi:

– Cijeli taj put bio je velika borba. Bilo je teško i izazovno, no ono nešto u meni što me je tjeralo i držalo i zbog toga nisam stala dok nisam postigla ono što sam u životu zamislila – konstatirala je Ilijaš Juranić.

Njezin životni put bio je uistinu logičan, kako kaže i sama Dora Greblički Kos. Ona je trenutno vlasnica obiteljskog ugostiteljskog objekta – Ville Zelenjak.

Dora Greblički Kos / Foto: ZIP portal

– Ja vodim obiteljski ugostiteljski obrt i četvrta sam generacija. Moja prabaka je zapravo otvorila gostionicu ’38. godine te je bila žena koja je u to vrijeme pokrenula cijeli taj posao. Danas ja radim najviše na pozicijama marketinga i organizacije vjenčanja, a prije tri godine sam preuzela posao od oca – rekla je Greblički Kos.

Da nije lako kombinirati privatno i poslovno, kada si vlasnica ugostiteljskog objekta, može potvrditi i Dora. Ona je majka četverogodišnjakinje, a zajedno sa suprugom kombinira posao u dva restorana, a kako kaže pandemija joj je bila najveći izazov.

– Najizazovniji dio kod nas je bila korona. Ja sam posao od oca preuzela prije tri godine na samom početku korone. Taman su nas zatvorili, a taman smo pripremali projekt – rekonstrukciju restorana. Ja sam ipak odlučila da idemo u tu investiciju iako je bilo neizvjesno vrijeme… Cijela ta korona ostavila je posljedice na poslovanje i na pronalazak kvalificiranih kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, tako da smo mi prošle godine mi bili aktivni u svakom sektoru poslovanja – istaknula je Greblički Kos te je dodala kako je situacija sada ipak bolja.

Maja Vukina Bogović, akademska slikarica, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina i članica Poduzetničkog kluba žena KZŽ.

Maja Vukina Bogović / Foto: ZIP portal

– Obrt dobro napreduje, sada razmišljam da otvorim i j.d.o. , zato što obrt dosta lijepo raste iz godine u godinu, ali zašto različita područja? Imam jako puno energije i jako dobro se organiziram i puno žena pratim i ljudi koji su uspješni i pronalazim sebe u nekim stvarima i onda tu pokušavam biti najbolja, a kada promijenim to znači da sam dosegla neki nivo, gdje meni postane dosadno, gdje sebe ne mogu razvijati, a ja ne mogu stagnirati – istaknula je Vukina Bogović.

Svoju je ljubav pronašla ni manje ni više u slikarstvu, a svoju strast kroz svoje radionice obrta prenosi i na druge ljude. Obrt je procvao tijekom korone, kada je počela slikati velike pisanice za razne gradove diljem Hrvatske, kojih sada ima više od 30.

– Kad sam krenula u obrt, bile su tu radionice i tako nešto, a danas su to radionice najčešće za odrasle – “Paint&Wine”, “Art&Joy” i ostale… Napravila sam jedan sistem, gdje svatko može naslikati tu sliku i svaki put radim individualno, zato što želim u svakoj osobi naći neki njihov stil i da sa slikarstvom pronađu neki hobi i počnu se baviti slikarstvom – rekla je Vukina Bogović te se je pohvalila brojnim uključivanjima u razne udruge, kako bi doprinijela razvoju društva, a posebno položaja žena.

Ivanka Panjkrc poljoprivredom se bavi više od 40 godina, zaljubljenica je bila u peradarstvo te je trenutno vlasnica OPG-a Zeleni zalogaj iz Lobora. Na njezinom putu dakako ju je omelo saznanje o alergiji na perje, no ta činjenica samo ju je potaknula na nove načine razmišljanja.

Ivanka Panjkrc / Foto: ZIP portal

– Ekološkim sam se uzgojem počela baviti radi zdravlja, jer sam se u tom svemu razboljela. Bila sam alergična na perje, a imala sam u kući oko 8 000 različite peradi… Tako sam se povezala sa Zlatom Nanić iz imanja Zrno, zajedno smo bile na sajmovima i educirala sam se kod nje te sam promijenila sve u prehrani – rekla je Panjkrc.

Najveći izazov dakako bio joj “hendlati” djecu i posao, no kako ističe svi su se odlično prilagodili pa je i to uspjela održavati.

– Podijelili smo poslove, muž se je brinuo o kokošima i jajima, a ja o ostalim životinjama. I onda bi najmlađa kći ostala doma, mi smo bili na farmi i kontaktirala sam s njom preko fiksnog telefona. I kada bi mušterije zvale, ona bi dizala slušalicu i ako bi trebale jaja onda bi im rekla zovite broj taj i taj, a ako trebate purane ili piliće zovite broj taj i taj – ispričala je šaljivo Panjkrc. Također je naglasila kako joj je neizmjerno drago što je dio svoje ljubavi prema poljoprivredi prenijela i na svoju djecu.

Snježana Leljak / Foto: ZIP portal

Organizatorica konferencije i direktorica SL KRAPINA KONZALTING Snježana Leljak, istaknula je važnost žena u poduzetništvu kao teme koja je sveprisutna, ali i dalje neaktualna u današnjem društvu.

– Evidentno je da su žene još uvijek na marginama gospodarskih tokova, još uvijek postoji dosta zapreka poduzetništvu žena, bilo da se radilo o otežanom pristupu izvorima financija, bilo da se uskraćuju potpore poduzećima u vlasništvu žena, a da ne govorimo o društvenoj podršci. Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja te podizanje gospodarskih aktivnosti i kod nas, a i u Europskoj uniji nije moguće bez većeg uključivanja žena – istaknula je Leljak te je naglasila kako su žene koje zarađuju i troše, jačaju gospodarstvo i smanjuju opterećenost socijalnog sustava.

Izvor: zip.com.hr

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.