Na Golom otoku i Svetom Grguru postavljene ploče u spomen na preko 850 žena političkih zatvorenica

2020-09-11T08:55:47+02:0011. rujna 2020.|Civilno društvo|

Nakon 64 godine od raspuštanja golootočkog logora za političke zatvorenice, u rujnu 2020. postavljene su info table o ustroju i povijesti logora unutar umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, koji je sastavni dio programa Doba Moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, piše Moja Rijeka.

Politički logor za više od 850 žena

Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru, gdje se naizmjenično od 1950. do 1956. nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom.

Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima. S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se unutar umjetničke prostorne intervencije željelo obilježiti, ukazati na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

Foto: Ženski zatvor, Goli otok

Otpor totalitarnom nasilju

Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporu protiv njega u Jugoslaviji početkom hladnog rata.

Cilj projekta je, kroz istraživanje i uspostavljanja ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.

Za postavljanje tabli na lokalitetima zaslužni su Silvester Ninić, koji je ujedno zaslužan i za klesanje svjedočanstva, zatim Darko Bavoljak koji je odradio i poslove logistike te Ivo Martinović.

Foto dokumentacija je djelo Ive Martinovića i Andreje Kulunčić, a produkciju projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ potpisuju udruga Goli otok Ante ZemljarDarko Bavoljak i udruga MAPA te Maja Marković.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade “Kultura nova”, RIJEKE 2020, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Izvor: Moja Rijeka

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.