Na EP-u u Baselu njemačke se gimnastičarke usprotivile seksualizaciji trikoa

2021-04-26T09:57:39+02:0024. travnja 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

“Mi žene želimo se dobro osjećati u svojoj koži. U gimnastici je to sve teže kako čovjek odrasta. Kao mala djevojčica uske trikoe nisam doživljavala dramatično. Ali s dolaskom puberteta i menstruacije počeo se javljati neugodan osjećaj”, kazala je njemačka reprezentativka u razgovoru za ZDF vezano uz njen nastup u trikou s dugim hlačama u srijedu na kvalifikacijama Europskog prvenstva u Baselu što je izazvalo veliki interes javnosti.

Dvadesetjednogodišnja njemačka gimnastičarka je kazala kako se u nacionalnoj gimnastičkoj reprezentaciji ovom temom bave već duže vrijeme te da su željeli dati primjer da je moguće istovremeno izgledati elegantno i osjećati se ugodno. Priznaje da ipak nisu očekivali ovoliki odjek na međunarodnoj razini.

U trikou s dugim hlačama (u kojem se do sada nastupalo gotovo u pravilu iz vjerskih razloga) dva dana nakon Voss u finalu su nastupile i njene dvije kolegice, Elisabeth Seitz i Kim Bui. Elizabeth je također pojasnila njihovo stajalište – ako je već sasvim uobičajeno da treniraju u trikou s dugim hlačama zašto se onda u tome ne bi mogle i natjecati.

Na pitanje zašto su tek sada odlučile na ovu promjenu s obzirom na to da se godinama natječu u uskim gimnastičkim trikoima koje je nužno stalno namještati Voss je odgovorila: “Do sada se nismo usudile to učiniti. Prema pravilima Međunarodne gimnastičke federacije, duge hlače s trikoom dopuštene su u natjecanju, ali to nitko nije prakticirao. U jednom smo se trenutku kao njemačka reprezentacija pitali – a zašto ne?”

Kako kaže, nada se da će ubuduće gimnastičarke koje se osjećaju neugodno u uobičajenim trikoima biti ohrabrene njihovim primjerom. Dodala je kako su reakcije koje su dobile na ovom EP-u i putem društvenih mreža jako pozitivne.

“Mi smo uzor mlađim sportašicama i stoga ih želimo potaknuti da se zauzmu za sebe u svakom pogledu. Pogotovo onda kada se osjećaju nelagodno. Mi smo to pokazale i sada se nadamo da će mnoge od njih slijediti naš primjer”, rekla je za ZDF njemačka prvakinja u višeboju iz 2019. Sarah Voss.

Premda na Europskom prvenstvu u švicarskom Baselu, koje je još u tijeku, naše gimnastičarke i gimnastičari nisu izborili finale treba reći kako je sudjelovanje na ovom natjecanju za sve njih bilo iznimno važno, a ponajviše Ani Đerek i Tinu Srbiću koji za tri mjeseca putuju na OI u Tokio.

Pored olimpijke iz Rija, Ane Đerek, na ženskim kvalifikacijama u srijedu imali smo još tri hrvatske predstavnice: dvostruku finalisticu s EP-a u Mersini održanog prije četiri mjeseca Christinu Zwicker, finalisticu s istog prvenstva Tijanu Korent te aktualnu juniorsku viceprvakinju Europe na dvovisinskim ručama Saru Šulekić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.