Na 70. PULI premijerno prikazan film ‘Samo kad se smijem’ inspiriran slučajevima kada su žene kako bi si spasile život upotrijebile nasilje

2023-07-20T20:06:52+02:0020. srpnja 2023.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Jubilarni 70. Pulski filmski festival (koji se održava od 15. do 23. srpnja) pamtit će se po prikazivanju posljednjeg filma Lukasa Nole Escort, po prvom hrvatskom 3D animiranom filmu Cvrčak i mravica, baš kao i po drami Vanje Juranić Samo kad se smijem te dokumentarnom filmu Veće od traume Vedrane Pribačić. Ove dvije redateljice u svojim filmovima progovaraju o nasilju i traumama s kojima se mnoge žene suočavaju i bore.

Vanja Juranić se u drami Samo kad se smijem bavi temom obiteljskog nasilja. Radnja filma smještena je u Zadar, a glavni akteri su 28-godišnja Tina koja se brine o šestogodišnjoj kćerkici i 32-godišnji Frane koji zarađuje za obitelj. Sinopsis filma otkriva kako se njihov odnos počinje mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Vanja Juranić, koja na filmu potpisuje režiju, scenarij (zajedno s Elmom Tataragić) kao i montažu, otkrila nam je kako se odlučila prihvatiti teme obiteljskog nasilja.

‘Film je inspiriran člancima iz crne kronike koji su pisali o nekoliko različitih slučajeva u kojima su žene, kako bi spasile vlastiti život, bile prisiljene upotrijebiti nasilje. Prvu verziju scenarija pisala sam od 2013. do 2014. Lijepo je predstaviti film na Pula Film Festivalu jer na projekciju filmova osim publike, u velikom broju dolaze i kolege. Također, festival pruža jedinstvenu priliku da se okupi skoro pa cijela ekipa koja je radila na filmu’, rekla je za portal Žene i mediji Juranić uoči premijere.

Redateljica Vanja Juranić s glumačkom ekipom filma ‘Samo kad se smijem’ / Foto: Pulski filmski festival

Na ovogodišnjem PFF na rasporedu je debitantski dokumentarni film diplomirane politologinje Vedrane Pribačić Veće od traume koji je ujedno prvi hrvatski predstavnik za španjolsku nagradu Goya.

Dokumentarac Veće od traume nekoliko godina prati grupu žena silovanih u ratu. Katica, Ana i Marija pridružile su se programu ‘Ja sam mnogo više od moje traume’ na kojem nekoliko godina prolaze slojevit i intiman proces osnaživanja vlastitih resursa, iznose priče svojih života, suočavaju se s traumama prošlosti i pronalaze iscjeljenje koje im je dubinski promijenilo živote.

Dokumentarni film Veće od traume (2022.), domaću premijeru je imao na Zagreb dox film festivalu gdje je osvojio specijalno priznanje žirija i nagradu publike. Svjetsku je premijeru imao na HotDocs film festivalu, a u Sarajevu je osvojio srce Sarajeva za ljudska prava.

Publika Pulskog filmskog festivala je ove godine imala prilike pogledati i redateljski prvijenac Jasne Nanut, komediju Sedmo nebo, kao i nagrađivanu dramu Dubravke Turić Tragovi.

Monografija o 70 godina Pulskog filmskog festivala / Foto: PFF

Zanimljivo je da je povodom jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala izdana i monografija ’70 godina filma pod zvijezdama u Puli’ koju su uredile Sanela Pliško iz Javne ustanove Pula Film Festival te Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Svoje mjesto u monografiji su dobile i dosadašnje dobitnice Zlatne arene za režiju Hana Jušić (Ne gledaj mi u pijat), Dana Budisavljević (Dnevnik Diane Budisavljević) i Sonja Tarokić (Zbornica).

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.