MUP predstavio Lily – nacionalni projekt prevencije nasilja nad ženama

2019-06-11T21:38:40+02:0011. lipnja 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Senzibilizacija javnosti o prevenciji nasilja nad ženama te promicanje svijesti o važnosti rodne jednakosti, ravnopravnosti i života bez nasilja ciljevi su novog nacionalnog preventivnog projekta Lily kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova s partnerima.

Projekt je predstavljen u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jako je poticajan primjer suradnje institucija, nevladinih organizacija, javnih osoba i gospodarskih subjekata na području zaštite žena od nasilja.

U preventivni projekt se uključila i tvrtka Borovo čijoj su 88-godišnjoj povijesti najviše doprinijele upravo žene. Ovaj simbol ženskog radništva dizajnirao je novu startas tenisicu #RESPECTUS Lily želeći se snažno društveno angažirati na projektu Lily.

Tematskim tenisicama Borovo želi poručiti kako i obične, svakodnevne stvari poput tenisica, mogu svojom simbolikom potaknuti na promišljanje o ozbiljnim društvenim problemima poput nasilja nad ženama.

Projekt Lily provodit će se sustavno putem edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva i kampanja s ciljem podizanja svijesti o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu.

Tijekom predstavljanja projekta uz dramsko-glazbeni program odaslane su poticajne poruke o prekidu šutnje i prijavi nasilja od strane žrtava i svjedoka. U projekt se među ostalim uključio i reper Marin Ivanović Stoka s pjesmom Lily.

Tenisicom protiv nasilja

Dio novčanog iznosa od prodaje ograničene linije tenisica #RESPECTUS Lily tvrtka Borovo izdvajat će u humanitarne svrhe za sklonište za žene. Jedno od njih je i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije koju je osnovala udruga B.a.B.e., partner na preventivnom projektu Lily.

Tenisice Lily dobile su naziv po imenu sutkinje Ljiljane Hvalec, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu. Uz nju su tada smrtno stradale odvjetnica Hajra Prohić i bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

U spomen na smrtno stradale žene Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.