Mreža slijepih žena – održan edukativni susret koji osnažuje žene s oštećenjem vida

2021-07-13T12:52:25+02:0013. srpnja 2021.|Civilno društvo|

U sklopu projekta „U ringu života“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih od 5. do 10. srpnja u Premanturi pokraj Pule je održan edukacijsko – rehabilitacijski trening žena s oštećenjem vida. Susret je održan u nedavno obnovljenom edukacijsko – rehabilitacijskom kampu „ERKS“, potpuno prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama.

Put preko prepreka

Žene s oštećenjem vida svakodnevno se susreću s brojnim preprekama i predrasudama, a da bi savladale osjećaj nejednakosti i da bi svoje potencijale u potpunosti razvijale i iskoristile, potrebno je stjecati samopouzdanje i jačati svoj identitet. Ovakvi su edukativni susreti koncipirani tako da osnažuju i potiču žene s oštećenjem vida da postanu proaktivne i punopravne članice društva.

S ciljem podizanja samopouzdanja te stvaranja novih vrijednih ideja i inicijativa za daljnje djelovanje slijepih žena na svim područjima, za polaznice kampa su tijekom petodnevnog boravka bile organizirane brojne aktivnosti i radionice pod stručnim vodstvom – od tjelovježbe, kreativnih radionica, razgovora o funkcioniranju udruga civilnog društva do savjeta o njezi tijela i modne revije.

Radinice u okviru projekta “U ringu života”

U ringu života

Trogodišnji program „U ringu života“ pokrenuo je Hrvatski savez slijepih s misijom povećanja socijalne uključenosti i smanjenjem potrebe za institucionalizacijom osoba s oštećenjem vida, a sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Konferencija Mreže slijepih žena jedna je od brojnih aktivnosti u sklopu ovog programa koji osigurava konkretnu podršku i razmjenu iskustava žena s oštećenjem vida.

Duga tradicija

Nacionalna krovna organizacija Hrvatski savez slijepih članica je Europske unije slijepih i Svjetske unije slijepih, a u lipnju ove godine obilježila je 75 godina djelovanja. Promovirajući osnivačko geslo „Sami slijepi za slijepe“ odnosno „O nama uvijek s nama“, već dugi niz godina prepoznaje i podržava aktivno participiranje žena u kreiranju misije i vizije Hrvatskog saveza slijepih i njegovih temeljnih udruga Članica, kroz rad Povjerenstva za žene kao savjetodavnog tijela odnosno razvijanja Mreže slijepih žena u lokalnim zajednicama.

I ove godine slijepe žene potvrdile su svoje kvalitete, svoje talente, kreativnost, snagu i optimizam, iskazujući nove prijedloge, ideje i inicijative za bolju budućnost. Hvala im na tome.

Izvor: Hrvatski savez slijepih – priopćenje

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.