Morana Zibar poziva na donacijski kviz: Neće biti teško, igrate za sebe i pritom dajete potporu paraolimpijcima

2020-12-02T16:07:26+01:002. prosinca 2020.|Sport|

Piše: Bojana Guberac

Zaklada Paraolimpijac ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava virtualnim donacijskim kvizom s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za podizanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Središnja tema ovog jedinstvenog događaja pod moderatorskom palicom Morane Zibar, majstorice kvizaške igre te paraolimpijaca Ivana Katanušića i Matije Sloupa bit će desetljeće paraolimpijskog sporta u Hrvatskoj, no za sudjelovanje u kvizu nije potrebno veliko paraolimpijsko predznanje, budući da su sva pitanja u kvizu iz opusa općeg znanja.

Kada su joj se javili ljudi iz Zaklade Paraolimpijac, priča Morana Zibar za naš portal, nije dugo trebala razmišljati da pristane, jer, kako kaže, riječ je o doista dobroj i plemenitoj priči.

“Malo sam se i šokirala koliko zapravo malo znam o paraolimpizmu, dok Hrvatska niže odlične uspjehe, pa je ovo i prilika da naučim nešto”, skromno priznaje hrvatska vrhunska kvizašica.

Na humanitarni kviz Morana poziva “apsolutno sve i svakoga”.

“Neće biti teško, igrate za sebe, a ne pred kamerama i očima javnosti. I pritom dajete potporu paraolimpijcima, koji je stvarno cijene i trebaju. Mislim da ni pitanja nisu teška, sport je poveznica, ali pokrivaju se zaista razne teme, od hrane i glazbe do filma i zemljopisa. Poanta je da se zabavimo, a ne da udavimo ljude”, poručuje Morana koja nam potvrđuje činjenicu da je u svijetu hrvatskog kviza i dalje manje žena nego muškaraca.

“Još uvijek je nažalost tako. Žene su nekako stisnutije, opreznije i samokritičnije, na takvu klimu su se navikle. Muški su ti koji su programirani da budu glasniji, skloniji eksponiranju i javnom nadmetanju.”

Morani je ovo prvi službeni i malo veći humanitarni event kojem prisustvuje: “Ako ne računamo humanitarni pub kviz koji sam lani radila u Virovitici s lokalnim Lions Clubom na Dan bijelog štapa te jedan u suradnji s Pivanom prije nekoliko godina, kad smo zaradom kupili prijeko potrebna pomagala za Centar za autizam u Zagrebu, ovo mi je prvi veliki humanitarni kviz. Apsolutno podržavam spajanje kviza i humanitarnih ciljeva.”

Zaklada Paraolimpijac pokrenuta je u prosincu 2012. godine te je proteklih godina pomogla brojnim paraolimpijcima kako bi lakše prebrodili prelazak u karijeru nakon sportske karijere i djeci s teškoćama u razvoju omogućila bavljenje sportom i tako jačala samopouzdanje najranjivije skupine.

Snažne žene u paraolimpijskom svijetu

Povodom ovogodišnjeg kviza podsjećamo na neke naše najuspješnije paraolimpijke – Mariju Iveković, Helenu Dretar Karić, Milku Milinković i Anu Sršen.

Ana Sršen svakako je jedna od najuspješnijih hrvatskih paraolimpijki za koju je sport način života. Danas prenosi ljubav prema sportu u vlastitoj plivačkoj školi “Natator” koja danas broji više od 350 članova, a želja joj je pomagati mladim sportašima u njihovim karijerama. Smatra da je sport vrlo važan za djecu i mlade jer stvara pozitivan odnos prema radu, uči sudionike poštivanju protivnika i pravila te kako da se nose s porazima i pobjedama. Ističe kako u paraolimpijskom sportu ima puno entuzijazma i temeljnih vrijednosti, a to su prevladavanje ograničenja i pomicanje granica. Dok je redovito trenirala, bila je pravi profesionalac i plivala po 15 kilometara dnevno. Kaže kako je iz poraza najviše rasla jer je puno toga naučila u takvim situacijama. Svim mladima poručuje da uče, vježbaju, bave se sportom, druže se i paze jedni na druge. Životni moto joj je: U zdravom tijelu, zdrav duh!

Milka Milinković jedna od onih osoba koju ništa ne može slomiti jer je njen duh nepobjediv. Ni kada je kao trinaestogodišnjakinja pala s trešnje i slomila kralježnicu i ostala u invalidskim kolicima, nije se predala. S 15 godina se počinje baviti sportom za osobe s invaliditetom: košarkom, atletikom, streličarstvom i šahom. Od 1974. osvaja medalje na velikoj većini natjecanja na kojima nastupa. Jedna od zanimljivosti, koje se rado prisjeća, je nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj za košarkaše u invalidskim kolicima gdje je postigla pobjednički koš sa pola igrališta. Međutim, ljubav prema atletici je bila jača i ona svoj sportski put nastavlja u Kraljici sportova, a već na Paraolimpijskim igrama u Barceloni, 1992. godine, osvaja prvu hrvatsku paraolimpijsku medalju. Danas marljivo trenira kako bi izborila svoje devete Paraolimpijske igre koje će se održati u Londonu 2012.! Svi koji je poznaju znaju da je veliki sportaš, čovjek, zabavljač i primjer svim mladima. Životni moto joj je: Sve dok se mogu smijati, sretna sam!

Helena Dretar Karić sportom se bavi oduvijek. Bavila se rukometom dok nije 1997. nastradala u prometnoj nesreći i ostala u invalidskim kolicima. Međutim, njen sportski duh se nije ugasio i počinje se baviti stolnim tenisom. U stolnoteniske vode je uvodi hrvatski reprezentativac i paraolimpijac Zoran Križanec koji joj je danas trener i najbolji prijatelj. Već na prvim natjecanjima ostvaruje zavidne rezultate, a godine 2007. je osvojila naslov državne prvakinje u muškoj konkurenciji. Kao svoj najveći uspjeh s ponosom ističe sina Krešimira. Životni moto joj je: Nikad ne odustaj!

Marija Iveković u početku nije vjerovala da može uspjeti u atletici, u koju je došla iz rukometa nakon što joj je oslabio vid, danas je presretna što su joj rezultati i uspjesi koje je postigla dokazali da je bila u krivu. Njezine discipline su bacanje diska i kugle, petoboj, skok u dalj i trčanje na 100 metara. Trenira četiri sata dnevno, a dok je na pripremama zna trenirati i po tri puta na dan. Sada je jedna od najboljih bacačica diska u svijetu. Atletika joj, kako sama kaže, život znači. Ispunili bi joj se snovi kada bi osvojila zlatnu paraolimpijsku medalju u bacanju diska. Ne voli gubiti jer se teško nosi s porazima. Dok je išla u školu, usklađivanje školskih obaveza s treningom joj nije bio problem. Voli seoski život i da se nije posvetila sportskom životu, bavila bi se poljoprivredom i stočarstvom. Nakon atletske karijere, vidi se kao sretno udana žena, okružena djecom na svom imanju. Svim mladim osobama želi prenijeti poruku da vjeruju u sebe, rade ono što vole i da se nikad ne predaju. Životni moto joj je: Samo je Sunce nedohvatljivo!

Ove četiri hrabre žene dokaz su da je čovjekov duh neslomljiv i da se baš uvijek može uspjeti u životu. Njima i njihovim muškim kolegama te budućim naraštajima koji dolaze potporu možete dati sudjelovanjem u kvizu ili donacijama.

Prijave na virtualni donacijski kviz koji će se održati u četvrtak 3. prosinca s početkom u 15 sati su otvorene na mrežnoj stranici www.paraolimpijac.hr, dok svi zainteresirani svoj doprinos mogu iskazati i u obliku donacije uplatom na račun: Zaklada Paraolimpijac, Zinke Kunc 3a, Zagreb, Privredna banka Zagreb, IBAN: HR4123400091110558214.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.