Morana Paliković Gruden o pomacima u ravnopravnosti spolova u sportu

2019-10-28T09:16:35+01:0027. listopada 2019.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Uz napomenu kako postoji još puno prostora za napredak, kao posebno pozitivnu promjenu u Hrvatskoj po pitanju ravnopravnosti spolova u sportu, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, Morana Paliković Gruden, izdvojila je izjednačavanje nagradnog fonda. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Žene i sport koju uređuje Tea Rožman Svedrović, predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu je rekla:

“Danas u Hrvatskoj više nemamo različite nagradne fondove, a kad smo počeli prije trinaest godina razlike su bile (npr.) za žensku kategoriju 50, a za mušku kategoriju 350 tisuća “nečega”, što se opravdavalo većim interesom publike, televizije za prenošenjem i sl. Grad Zagreb je na skijanju na Snježnoj kraljici prvi napravio ujednačavanje i to je bila dobra poruka.”

Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi, podsjetila je na slučajeve kada su sportašice bile primorane predavati utakmice jer teren nije bio osušen od kiše, naime žene nisu mogle igrati na terenu rezerviranom za muškarce u slučaju da njihov teren nije bio adekvatno pripremljen.

“Danas se to ne usude napraviti, no prije pet godina to je bila surova stvarnost” ističe Paliković Gruden.

Također, poseban pomak na bolje u svijetu sporta vidi u činjenici da se danas ipak više govori o nasilju u sportu – vršnjačkom, navijačkom, seksualnom.

“To je bila tabu tema. Kada bi to spomenula prije desetak godina, ljudi bi mi govorili jesi li ti normalna, toga nema kod nas. No, ipak su se na jednoj konferenciji u Bjelovaru sportašice izjasnile da bi im koristio jedan priručnik o tome što je, a što nije seksualno nasilje. Bio je to jasan znak da one imaju nekakva iskustva ali da nemaju dovoljno hrabrosti iznositi ih”, zaključila je Paliković Gruden.

Vrlo rano je prepoznala važnost teme ravnopravnosti spolova za buduće demokratske procese, rekavši da je i sama to osjetila kao žena u sportu, novinarstvu i politici (bila je prva žena predsjednica Skupštine Grada Zagreba). Napominje da su danas žene ipak svjesne da trebaju biti ravnopravne kao sportašice, u administraciji, kao sutkinje ili trenerice.

“Svjesne su da nije u redu da žene treniraju juniore i čim se netko pokaže sposoban za velike sportske priredbe da ih onda preuzimaju muškarci. Ako imaju iste kvalifikacije, ako su u stanju juniore dovesti do sjajnih seniorskih rezultata onda ih mogu voditi i u njihovom daljnjem putu. Žene trenerice moraju imati iste šanse kao i muškarci”, ističe predsjednica HOO Komisije za ravnopravnost spolova.

Za promicanje ravnopravnosti spolova u sportu dobila je važna priznanja, među njima i prestižnu nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora “Trofej – žene i sport” koja joj je ove godine dodijeljena u UN-u u New Yorku.

“To je bila kruna onoga što sam radila i to je za mene veliko priznanje jer su prepoznali kako ja radim i koliko sam drugih angažirala u taj proces. Ja sam uvjerena da me sutra nema, da to u Hrvatskoj nikada ne bi stalo” – rekla je Morana Paliković Gruden.

“Činjenica da je dobila priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora kao jedina žena iz Europe govori o tome da je ona napravila ogromne pomake u borbi za ravnopravnost spolova, ali i pomake na planu promocije kroz suradnju s Agencijom za elektroničke medije i medijima vezano uz ravnopravnu zastupljenost žena u sportu” rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša o svojoj dugogodišnjoj suradnici.

Više o svojoj sportskoj karijeri skijašice i klizačice te 25-godišnjoj medijskoj karijeri u sustavu Vjesnika, ali i o anegdotama sa zajedničkih treninga s Antom Kostelićem Gipsom, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i dopredsjednica HOO-a otkrila je urednici emisije Žene u sportu, Tei Rožman Svedrović. Emisiju možete poslušati OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.