Piše: Ivana Perković Rosan

Nakon niza uspješnih knjiga umirovljena sveučilišna profesorica psihologije Mirjana Krizmanić objavila je jednu sasvim novu i jedinstvenu kulinarku. Riječ je o spoju psiholoških savjeta i recepata za kuhanje koju je nazvala Mala psihološka kuharica – s receptima za osnaživanje duha i tijela. U njoj je, među ostalim, otkrila i kako je sada sve više vesele nenajavljena druženja kada nema strke oko smišljanja jelovnika i nabavke namirinica. Kada je cilj ‘malo popričati, prisjetiti se zajedničkih dogodovština s posla ili iz škole, nasmijati se nekom vicu.’

O tome kako je došlo do tog projekta u koji je uključila i svoju nećakinju Tatjanu Krizmanić kao ilustratoricu, ispričala je za Žene i medije.

‘Primjetila sam da se dosta ljudi koji imaju problema, ne psihičkih već životnih problema poput toga da dijete neće učiti, nevjernog muža, svekrve koja ‘pili’, nemaju kome obratiti za pomoć. Oni ne spadaju psihijatru, oni bi trebali ići psiholozima, ali ne idu. Tako sam došla na ideju da skupim recepte psihologa kako bih približila njihovu struku širem broju ljudi. Poanta je da su takvi životni problemi rješivi ako im ima netko sa strane tko im može pomoći’, rekla je.

Iz predgovora Male psihološke kuharice

Moguće je i da naše kolegice imaju neke kulinarske
recepte kojima smiruju svoje nervozne ili premorene partnere ili
nemirnu djecu. Nije isključeno i da su neki naši kolege sami
osmislili neka jela koja ih oduševljavaju lakoćom svoje pripreme i
konačnim rezultatom, a njihovim konzumentima još i značajno
popravljaju raspoloženje.

O tome zašto su najpriznatiji i najpoznatiji kuhari uglavnom muškarci Krizmanić kaže: ‘ To pokazuje samo da neki hoteli radije zapošljavaju muškarce, često ljudi imaju više povjerenja u sposobnosti muškaraca nego žena. Postoji i drugi motiv, nije zbog njihovog znanja, već jednostavno muškarac ne rađa, a ako i dobije dijete, brigu će preuzeti njegova žena, pa on neće ići na porodiljni, neće izostajati s posla zbog bolesti djeteta. Muškarci svuda imaju prednost, pa i kad su kuhari.’, rekla je.

Priznata psihologinja otkrila nam je i kako ona dugo vremena nije bila glavi kuhar u svojoj kuhinji.

‘Nisam kuhala do 50 i neke. Prvo je moja mama kuhala, pa onda moj muž koji je smatrao da je Bogom dan kuhar. Tek kad mi je mama umrla, a ja sam se rastala počela sam kuhati sama. Ne mogu reći da sam sjajna kuharica, ali kuham pristojno. Ja nemam mišljenje da su muškarci bolji kuhari, ali imam dojam da su strpljiviji kuhari i da su skloni kuhati jedno jelo satima, a žene često nemaju vremena za takvo nešto. U ovom slučaju je više razlika u interesima nego u sposobnosti’, rekla je osvrnuvši se i na sudjelovanje muškaraca u kućanskim poslova.

‘U nas u Hrvatskoj to je uglavnom stvar odgoja, pa tako ima majki koje odgajaju svoje sinove da pomažu budućoj ženi, ali su one rijetke. Većina majki smatra da žena mora kuhati’, rekla je.

Bez hrane na dugi rok sigurno nema života,
pa je već to dovoljan razlog da je s radošću pripremamo.

Ilustracija: Tatjana Krizmanić, Mala psihološka kuharica, Mirjana Krizmanić

Umjesto recepta za neki specijalitet poznata psihologinja dala je savjet kako da nam nadolazeći blagdani budu što sretniji.

‘Dala bih preporuku svima za blagdane da se više potrude da budu ugodni sugovornici, a da se manje bave što će pojesti, kako će to izgledati i koliko će to koštati’, poručila je.

Inače zanimljivo je da je priznata psihologinja, koja je među ostalim napisala knjigu savjeta i za ljude starije dobi, tek nakon mirovine postala hit pisac.

‘Prvu knjigu popularne psihologije sam napisala u 72-oj, prije uopće nisam bila zainteresirana za to. Ali onda sam došla do toga da bi to moglo biti korisno za ljude, da ne zaziru od psihologa kao što zaziru od psihijatra. Nije dobro ni da zaziru od psihijatra ako im on može pomoći, ali mi smo takvo društvo, malo smo staromodni’, zaključila je.