Ministrice i ministri EU raspravljali o zaštiti ravnopravnosti spolova u kontekstu pandemije

2020-06-09T22:28:11+02:009. lipnja 2020.|Institucije|

Na inicijativu hrvatskog predsjedništva Vijećem EU, održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri rada i socijalne politike država članica EU, visoki predstavnici Europske komisije – povjerenica za pitanja jednakosti Helena Dalli i povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit.

Nastavno na videokonferenciju održanu 5. svibnja na kojoj se raspravljalo o planovima gospodarskog oporavka i demografskim izazovima povezanim sa pandemijom COVID-a 19, na videokonferenciji održanoj 9. lipnja, kojom su predsjedali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, fokus rasprave bio je usmjeren na nacionalne politike zapošljavanja i socijalne politike kako ih ojačati i učiniti otpornijima, s ciljem prevladavanja posljedica trenutne krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19.

Ministrice i ministri EU raspravljali su i o pitanju zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova u kontekstu pandemije, osobito vezano uz ranjive skupine, te su predstavili niz mjera koje su provedene ili se planiraju provesti u državama članicama vezano uz ovu tematiku.

Ministrica Bedeković istaknula je: „Ravnopravnost između žena i muškaraca, svima nam je poznato, ugrađena je u EU ugovore kao temeljno pravo, vrijednost i cilj Unije. Pandemija COVID-a 19 ostavila je ozbiljne i dalekosežne posljedice na sva područja života naših građana, tako i na ravnopravnost spolova. Ovom video konferencijom hrvatsko predsjedništvo nastavilo je s usmjeravanjem zajedničkog rada i napora u suočavanju s utjecajem pandemije i prevladavanja postojećih izazova.“

Ministar Aladrović je istaknuo kako je pandemija dodatno ubrzala promjene u poslovnim procesima i obavljanju mnogih djelatnosti, prvenstveno kroz široku upotrebu modernih tehnologija i uvođenjem fleksibilnijeg radnog vremena, te je važno sagledati moguće dugoročne korisne učinke takvih promjena na gospodarstvo i društvo u cjelini.

Izvor: MDOMSP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.