Ministrica Bedeković u Bruxellesu: Cilj nam je potaknuti jaču ekonomsku neovisnost žena

2020-01-24T09:53:08+01:0023. siječnja 2020.|Institucije|

Kao prioritete iz svojeg područja tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministrica za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković je 22. siječnja u Bruxellesu istaknula prevladavanje demografskih izazova i poticanje snažnijeg sudjelovanja žena na tržištu rada.

Uz ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, ministrica Bedeković je pred Odborom Europskog parlamenta za zapošljavanje i socijalna pitanja, predstavila prioritete iz područja socijalne politike – prevladavanja demografskih izazova i budućnosti socijalne politike, kao i područja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena na tržištu rada.

Bedeković je ujedno, pred Odborom za prava žena i jednakost spolova, predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, iz područja zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova.

„Hrvatskom predsjedanju u okviru ovog prioriteta cilj je doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada, kao i potaknuti jaču ekonomsku neovisnost žena, ključnu za održivi gospodarski rast. Pritom, naglasak je na aktivnostima kojima je cilj istražiti povezanost radne neaktivnosti žena i prepreka s kojima se žene suočavaju kod mogućeg ulaska, vraćanja ili odustajanja od tržišta rada“, naglasila je ministrica Bedeković u svom uvodnom govoru.

Odgovarajući na pitanja parlamentarnih zastupnika ministrica Bedeković iznijela je dodatne informacije iz perspektive predsjedanja vezane uz značajni rad hrvatskog predsjedanja na prevladavanju demografskih izazova. Istaknula je ujedno važnost daljnjeg rada svih dionika vezanog uz problematiku sprječavanja i suzbijanja svih oblika diskriminacije žena i primjenu Istanbulske konvencije. Osvrnula se pritom i na budućnost politike ravnopravnosti spolova i socijalne politike, kao i na zaštitu reproduktivnih prava žena.

Bedeković je iznijela i dodatne informacije iz perspektive predsjedanja vezane uz provedbu Europskog stupa socijalnih prava, problematiku socijalnog stanovanja i beskućništva, pitanja Garancije za djecu, značajnog rada hrvatskog predsjedanja na prevladavanju demografskih izazova kao i unaprjeđenja prava osoba s invaliditetom.

Izvor: MDOMSP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.