Ministrica Bedeković: Ohrabrujem sve žene koje trpe nasilje da ga prijave

2019-09-06T08:08:48+02:005. rujna 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković komentirala je najnoviji slučaj vezan uz uhićenje Damira Škare, čelnika Autokluba Siget te bivšeg saborskog zastupnika i osvajača olimpijske medalje u boksu kojega je zaposlenica tog autokluba optužila za seksualno uznemiravanje i silovanje.

„Ohrabrujem sve žene koje trpe nasilje da svaki takav slučaj prijave! Najoštrije osuđujem svaki oblik i vrstu nasilja – seksualnog nasilja, nasilja nad ženama, djecom i svim ranjivim skupinama. U konkretnom slučaju očekujem da institucije odrade svoj posao i utvrde činjenično stanje“, rekla je ministrica Bedeković.

MITOVI I PREDRASUDE O SEKSUALNOM NASILJU

Ženska soba – Centar za seksualna prava kao organizacija posvećena prevenciji i suzbijanju seksualnog nasilja te pružanju direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje izdvojila je najčešće mitove i predrasude o seksualnom nasilju. Ovo su neki od njih:

Seksualno nasilje nije čest problem.

Prema brojnim svjetskim podacima, između 25% i 30% žena tijekom života doživi seksualno nasilje. To što je većina slučajeva neprepoznata i neprijavljena, ne znači da nasilja nema.

Ponekad je žrtva sama kriva za seksualno nasilje.

Za seksualno nasilje nikad nije kriva žrtva, bez obzira na način ponašanja, odijevanja, noćne izlaske… Nitko ne želi biti silovan. Odgovornost i krivnja uvijek je na počinitelju.

Nepostojanje vidljivih ozljeda često se doživljava kao nedostatak jasne obrane i samim time pristanak. Pritom se zaboravljaju prijetnje i prisutnost straha, koji često blokiraju žrtvu. Osim toga, neke žrtve se svjesno prepuste kako bi smanjile rizik od povreda i smrti. To ne znači da su dale pristanak počinitelju. Svaka od osoba koja je doživjela silovanje napravila je najbolje što je mogla i znala kako bi preživjela.

Većina silovanja događa se u mračnim i napuštenim ulicama, noću.

Silovanje, kao i ostali oblici seksualnog nasilja događaju se u jednakom omjeru danju i noću. Preko 70% slučajeva se događa u domu žrtve, počinitelja ili poznate osobe. Samo se 9% prijavljenih silovanja događa izvan kuće.

Najčešće siluju nepoznati muškarci.

Najveći broj silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja počinjen je od poznate osobe. U više od 80% slučajeva žene su silovane od muškarca kojega poznaju i kome vjeruju, od čega 45% čine njihovi trenutni partneri.

Silovatelje je lako identificirati: to su luđaci koje je lako uočiti po izgledu i ponašanju.

Ne postoji tipičan silovatelj. Silovatelji dolaze iz svih socio-ekonomskih klasa i rasnih i nacionalnih pripadnosti. Ne može ih se prepoznati po specifičnom načinu oblačenja ili ponašanja. Istraživanja pokazuju da samo 2% muškaraca optuženih za silovanje / seksualno nasilje treba psihijatrijski tretman.

Više o mitovima i predrasudama o seksualnom nasilju pročitajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.