Ministrica Bedeković: Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je teško kršenje ljudskih prava

2019-09-23T19:42:31+02:0023. rujna 2019.|Institucije|

Stručnim skupom „Nasilje u društvu – izvor stresa i traume i/ili profesionalni izazov za stručnjake“, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obilježilo je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ministrica Vesna Bedeković kazala je kako nasilje teško krši temeljna ljudska prava žena: pravo na život, sigurnost, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet. Nažalost, postalo je dijelom naše svakodnevice, na svim razinama društva, neovisno o tipu obitelji i bez obzira na stupanj obrazovanja, dob ili spol.

Ministrica je posebno istaknula kako želi skrenuti pozornost institucijama i javnosti da je temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama potrebno, i nadalje, pridavati posebnu i međuresornu pozornost.

„Upravo zbog toga ističem domaći zakonodavni okvir kojeg ćemo dodatno unaprijediti i poboljšati. Prošli tjedan u zgradi Vlade svjedočili smo predstavljanju izmjena kaznenog zakonodavstva kojima se predlaže pooštravanje kažnjavanja te brže i učinkovitije procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji. Ujedno, status službene osobe dobivaju djelatnici sustava socijalne skrbi i odgoja i obrazovanja. Ove izmjene bi trebale stupiti na snagu od 01. siječnja 2020. godine“, naglasila je ministrica Bedeković.

Foto: Sudionici okruglog stola “Nasilje u društvu – izvor stresa i traume i/ili profesionalni izazov za stručnjake” / MDOMSP

Mediji su važan segment u prevenciji i borbi protiv nasilja

Ove godine obilježavanju Nacionalnog dana uz stručnjake iz područja socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, predstavnika organizacija civilnog društva i inicijativa koji se u svom radu bave nasiljem, sudjelovali su i mediji, kao važan segment u prevenciji i prepoznavanju nasilja.

O ulozi medija u prevenciji i borbi protiv nasilja govorila je Anita Malenica ispred Agencije za elektroničke medije. Osvrnula se na društvenu odgovornost medija da teme vezane uz rodno utemeljeno nasilje učine vidljivima, poštivanje prava na privatnost, kontinuirano izvještavanje o rodno utemeljenom nasilju, edukacije novinara te širenje informacija koje mogu pomoći žrtvama.

Međuresorna suradnja prepoznata je kao ključan čimbenik u prevenciji nasilja

„Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji nije osobna stvar žrtve i privatni problem obitelji. Pred svima nama i nadalje stoje izazovi i obveze poduzimanja potrebnih aktivnosti u području zaštite od nasilja u obitelji. Zajedničkom suradnjom odnosno djelovanjem cjelokupnog sustava i svih dionika, od državnih tijela pa do organizacija civilnog društva zasigurno ćemo pridonijeti boljem pristupu problematici nasilja u obitelji kao i zaštiti samih žrtava nasilja.“ kazala je ministrica.

Važnost međuresorne suradnje u prevenciji i borbi protiv nasilja istaknula je i prof. dr. sc. Marina Ajduković kazavši kako je umrežavanja i osnaživanje stručnjaka koji rade sa ženama nužan iskorak. Predstavnica MUP-a Ana Jedličko rekla je da, premda se neka kažnjiva djela ne mogu predvidjeti, kvalitetnom međuresornom suradnjom ipak se mogu prevenirati neki nasilni događaji te zaštititi žrtve, dok je psihijatar Herman Vukušić održao zanimljivo izlaganje na temu „Kriza kao pokretač individualnog nasilja“ ističući da uzrok nasilja uvijek treba tražiti u društvu.

Izvor: MDOMSP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.