Ministarstvo osiguralo 3 milijuna kuna za rad savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i predstavilo projekt vrijedan 10 milijuna kuna

2019-11-25T18:45:18+01:0025. studenoga 2019.|Civilno društvo, Institucije|

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike organiziralo je svečano uručenje ugovora o dodjeli sredstava za ukupno 15 udruga koje se zalažu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a za koje je osigurano 3 milijuna kuna za provedbu njihovih projekata.

Sredstva su dodijeljena temeljem “Poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji“, a u sklopu svečane dodjele u Ministarstvu je predstavljen i projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ o kojem je govorila ministrica izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

U okviru ovog projekta osigurat će se dodatnih 9,9 milijuna kuna za unaprjeđenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Među ostalim, projektom će se omogućiti rad besplatne 24-satne telefonske linije kao dijela sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtava – Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) i broja telefona 116 006 24 sata dnevno svih 7 dana u tjednu, uključujući praznike i blagdane. Više o ciljevima projekta pročitajte OVDJE.

U ovoj godini bilježi se porast slučajeva femicida i kaznenog djela Nasilje u obitelji

Statistika Ministarstva unutarnjih poslova ukazuje na činjenicu da su u Republici Hrvatskoj u većini slučajeva žrtve nasilja žene. Tijekom 2018. godine ubijeno je 8 žena od strane bliske osobe ili intimnog partnera. Poražavajući je podatak da je tijekom prvih deset mjeseci 2019. godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini.

Bilježimo i porast kaznenog djela Nasilje u obitelji. U 2018. godini zabilježeno je 623 kaznenih djela nasilja u obitelji, dok je u prvih deset mjeseci 2019. godine evidentirano 895 ovih kaznenih djela. Gotovo 90% (89,94%) slučajeva ovih kaznenih djela počinjeno je na štetu žena, istaknula je u predstavljanju projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ ministrica Bedeković.

Upravo zbog toga potrebno je skrenuti pozornost institucijama i javnosti da je temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama potrebno pridavati posebnu i međuresornu pozornost zbog kojeg je i Projekt osmišljen.

Izvor: MDOMSP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.