MILIJARDA USTAJE U 40 dana ubijene 3 žene – pravobraniteljica upozorava da će 2022. biti time obilježena

2022-02-14T07:10:27+01:0013. veljače 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

“Milijarda ustaje”, globalna kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i ove je godine naišla na snažan odjek u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Kampanja je započela na središnjem zagrebačkom trgu 13. veljače gdje su aktivistice ženskih udruga izvele performans Bojane Guberac Petnaest – aludirajući da svakih petnaest minuta jedna žena doživi nasilje.

U vrijeme pandemije naša zemlja bilježi porast nasilja prema ženama za 30 posto, a statistika je posebno poražavajuća kada je riječ o femicidu. Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 40 ubojstava, a od toga su u 14 slučajeva žrtve bile žene. No, ono što je izrazito zabrinjavajuće jest činjenica da je čak 11 žena ubijeno od strane partnera ili drugih bliskih osoba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podržala je akciju na Trgu bana Jelačića kazavši kako bi se 365 dana trebali institucionalno i medijski baviti ovim društveno javnim problemom kojega neki žele staviti u privatnu sferu, među četiri zida.

“Posljednjih četrdeset dana imamo tri smrtna slučaja. Brutalna ubojstva tri žene govore da će 2022. godina biti time obilježena”, upozorila je pravobraniteljica Ljubičić.

Koordinatorica kampanje u Hrvatskoj Rada Borić okupljene je podsjetila na procjene koje govore da je milijarda žena na svijetu pretrpjela neki oblik nasilja.

“Svjedočimo, posebno u posljednje vrijeme, zločinu iz mržnje, femicidu. Trenutno na milijun stanovnika Hrvatska ima više ubijenih žena no što ima Francuska”, kazala je Borić osvrćući se na aktualne slučajeve.

Koordinatorica kampanje u Hrvatskoj “Milijarda ustaje” Rada Borić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Kampanja “Milijarda ustaje” (One Billion Rising) obilježava se na različite načine, a ples kao simbol nenasilnog otpora nasilju jedan je od njih.

Tako će se u Osijeku, 14. veljače, izvesti plesna koreografija kojom se upozorava na problem nasilja, a zaplesat će i službenici Policijske uprave osječko-baranjske kako bi poslali jasnu poruku o važnosti prijavljivanja nasilja, ujedno gradeći put povjerenja prema policiji.

Rijeka se kampanji pridružuje izložbom “Umjetnički otpor nasilju” koja će 14. veljače biti održana na Korzu. Udruge SOS Rijeka i PaRiter pozivaju zainteresirane građane i građanke da se uključe u izradu radova i tako daju svoj doprinos borbi protiv svih oblika nasilja prema ženama – od seksualnog, fizičkog i ekonomskog pa od seksističkih komentara.

Bojana Guberac s aktivisticama izvodi performans “Petnaest”

Deseta po redu kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” posvećena je borbi protiv nasilja koje uništava žene i majku Zemlju. Kampanja se nastavlja u gradovima diljem Hrvatske i provodit će se do 22. travnja, Dana planeta Zemlje.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.