MILIJARDA USTAJE Rada Borić: Podržimo poduzetnice, poljoprivrednice, nezaposlene i sve žene Banije

2021-02-12T09:40:26+01:0010. veljače 2021.|Civilno društvo|

Piše: Bojana Guberac

“Milijarda ustaje!” ili “One billion rising” najmasovnija je akcija u povijesti čovječanstva koja tematizira dokidanje rodno i spolno uvjetovanog nasilja, odnosno nasilja prema svim ženama (cis i trans; endospolnim i interspolnim), kao i prema drugim trans, interspolnim i rodno varijantnim osobama.

Kampanja, koja je počela na Valentinovo 2012. godine, započela je kao poziv na akciju koja se temelji na zapanjujućoj statistici da će svaka treća žena na planetu biti premlaćena ili silovana tijekom svog života. Sa sedam milijardi svjetskog stanovništva, ovo čini više od jednu milijardu žena i djevojčica.

Ove je godine svjetska kampanja, koja se održava u preko 200 zemalja, „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ posvećena ženama koje su podnijele najveći teret borbe s korona virusom, radnicama u zdravstvu, onima koje su preživjele ekonomsko nasilje, trpe nasilje u na radnom mjestu ili u obitelji, ali i ženama koje svakodnevno brinu o svojoj zajednici – sadeći vrtove, pripremaju i dijele hranu, obilaze starije članove i beskućnike, pomažu izbjeglicama, podržavaju jedne druge.

Lajtmotiv međunarodne inicijative vrt simbolizira stvaranje, ljubav i preživljavanje te se njime slavi ženski rad.

„Odluka da ove godine ‘vrt’ bude simbol svjetske kampanje je činjenica da smo u jesen, kao koordinatorice kampanje iz cijeloga svijeta, čule od brojnih žena da su svuda u svijetu žene tijekom pandemije počele voditi brigu o svom neposrednoj okolini i okolišu, a hranom iz vrtova prehranjivati obitelj i razmjenjivati hranu u zajednici. Mnoge žene npr. u Africi nemaju pravo na zemlju pa smo potaknule i pomoć u kupovanje zemlje za kolektivne projekte. Treba pogledati samo kako izgleda City of Joy u Bukaweu u DR Congo u kojemu su žene koje su preživjele ratno silovanje posadile vrtove, voćnjake i cvjetnjake. Pravi mali raj! Da, vrt je simbol obnove, on se može posaditi i na krovu, balkonu i na pokrovu tramvajske stanice. Moramo povesti veću brigu o majci Zemlji, jer i nad njom vršimo nasilje – raskrčivanjem šuma, frakiranjem, zasipanjem obale, uništavanjem voda… U Hrvatskoj se kampanja provodi po deveti puta, a svih ovih godina imala je u središtu borbu protiv nasilja nad ženama. Budući da nas je osim pandemije pogodio i potres u Zagrebu i na Baniji, odlučile smo organizirati događaj u Glini kao podršku ženama, poljoprivrednicama, poduzetnicama, nezaposlenim ženama koje svakodnevno brinu o svojoj zajednici“, priča za naš portal saborska zastupnica Rada Borić, jedna od organizatorica kampanje “Milijarda ustaje”.

Valentinovo u Glini u znaku inicijative “Žene jače od potresa”

U inicijativi „Žene jače od potresa – solidarno sa ženama Banije” koja će se održati na Valentinovo u Glini u trajanju od 12.00 do 14.00 sati sudjeluju žene iz ženskih udruga iz Zagreba, ali i drugih gradova, poput Splita ili Križevaca, žene iz sindikalnih podružnica, pojedinke i pojedinci. U samom programu sudjeluju književnice Adrijana Kos Lajtman, Evelina Rudan, Lana Derkač, Mihaela Gašpar, Romana Brolih, Vanda Mikšić i Zrinka Posavec, glumci Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, redatelj Miran Kurspahić te književnici Damir Karakaš i Bruno Šimleša. S njima će biti i KUD Glinska tamburica i KUD Moslavec te Božica Papes koja će donirati staro sjeme cvijeća, kako bi žene ponovo u proljeće sadile.

Zaklada Solidarna je osigurala prijevoz autobusom, lokalnog prijevoznika. Svoje radove poklonile su Irena Jukić Pranjić, ilustratorica i Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica, a tisak Vectordesign.

Nije, kaže nam Borić, bilo posebnih problema u organizaciji. „Brinule smo kako da događaj bude u skladu s epidemiološkim mjerama, tako da smo sve dozvole ishodovale, zahvaljujući susretljivošću ljudi u Gradu Glini, stožeru i policiji, te našoj Danijeli Stanojević koja je pregovarala s njima.“

Kampanja “Milijarda ustaje” 2020. održana je pod sloganom “I jedanput je nasilje”

U kampanju se uključuju i muškarci

Važan dio spomenute inicijative čine muškarci. „Muškarci su u Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama uključeni od prvoga dana, još od daleke 2012. jer je važno u borbi protiv nasilja imati saveznike, muškarce, obrazovni sustav, institucije, medije. S nama je u kampanji i udruga Status M, a na događanjima su sudjelovali i muškarci iz sportskih klubova, ragbija, hokeja, npr. pod motom: ‘koristim svoju snagu, ali ne protiv žena’ i plesali sa ženama ‘Break the chain’. Jedne su nam godine hokejaši Medveščaka napravili odličan spot, a bili su s nama na Zrinjevcu i Cvjetnom trgu i glumci, novinari, redatelji, pjevači koji su čitali tekstove protiv nasilja nad ženama, kao i dijelove Istanbulske konvencije … žene su pjevale i plesale, a muškarci zagovarali njihova prava“, prisjeća se Borić.

Problemi žena Banije slični su, konstatira Borić, problemima drugih žena u Hrvatskoj. „Ekonomski položaj, nesigurni i potplaćeni poslovi, nezaposlenost, nedostatak socijalne podrške, vrtića primjerice. Treba se podsjetiti da je do 1989. u Glini bilo zaposleno samo u tekstilnoj predionici 1.400 žena, danas te predionice nema. Danas je 50 posto svih radno sposobnih nezaposleno. Slično je i u drugim dijelovima Banije. Zbog potresa su zatvoreni i mali obiteljski poslovi, OPG-ovi, poduzetnice, frizerke ne rade. Uz to, na ženama je najveća briga oko djece i starijih članova obitelji“, kazala je Borić.

Što se tiče nasilja nad ženama, ističe Borić, ni tu Banija nije izuzetak. „Nasilje ne štedi niti jedno područje, ne poznaje granice. U ruralnim sredinama nasilje se često doživljava dijelom tradicije pa se češće minorizira i ženama treba posebna podrška. U Sisku djeluje ženska grupa Adela koje su bolje od mene upoznate s problemima.“

Saborsku zastupnicu upitali smo koji su ključni problemi zbog kojeg hrvatsko društvo, a i društva generalno i dalje ne prepoznaju ženski rad kao jednako vrijedan te slaže li se da je ženski rad kamen temeljac razvijanja društva imajući u vidu plaćeni i neplaćeni rad.

„Pitanje o društvu koje i dalje ne prepoznaje ženski rad kao jednako vrijedan vrlo je složeno. Jer on jeste jednako vrijedan, ali je pitanje tko ga vrednuje – korijeni leže u povijesnom razumijevanju vrijednosti rada i tko im je tu vrijednost pripisao. Ženski rad je, onaj neplaćeni, temelj je na koji je položen kapitalizam“, odgovara nam.

Izazovi s kojima se žene tijekom pandemije suočavaju su brojni. „Ne samo da su i žene izložene virusu kao i svi ostali već su one na ‘prvoj liniji’ borbe protiv koronavirusa – medicinsko osoblje, liječnice, medicinske sestre, ali i radnice u zdravstvenom sustavu, radnice u domovima za starije osobe, radnice u trgovinama, kioscima pa time i izloženije i virusu. K tomu, zbog ‘zaključavanja’, izolacije, kod kuće su posvećenije djeci i učenju, kućanskim poslovima. ‘Rad od kuće’ im je samo utrostručio poslove. I dakako, izloženije i mogućem nasilju od svojim muževa ili partnera“, referira se Borić na aktualno stanje.

Glavna je poruka pridružene inicijative „Žene jače od potresa“ – SOLIDARNOST. „Želimo iskazati solidarnost sa svim ljudima na Baniji, ali ovoga puta, dati poštovanje i podršku ženama koje su doista jače od potresa. Stoga ćemo podijeliti i male paketiće, koje su same pažljivo pripremile žene iz cijele Hrvatske“, zaključuje saborska zastupnica Rada Borić za naš portal.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.