Mikela Ristoski u Tokiju osvojila svoju treću paraolimpijsku medalju u skoku u dalj

2021-09-03T18:59:05+02:003. rujna 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Sjajnim nastupom pokazala je da je i nakon izazovnog pandemijskog perioda na svjetskom vrhu ove atletske discipline. Ovo je treća Mikelina paraolimpijska medalja, a ukupno peta za Hrvatsku na POI u Tokiju.

Preskočivši 5,46 metara daljine Mikela je zauzela treće mjesto zaostavši tri centimetra za Ruskinjom Aleksandrom Ruchkinom. Zlatna medalja je ovaj put otišla u ruke Poljakinje Karolini Kucharczyk koja je u Tokiju s preskočenih sjajnih 6,03 metara oborila osobni rekord.

Na natjecanju je nastupilo deset paraatletičarki, a spomenute tri već su si godinama glavne konkurentice u ovoj atletskoj disciplini. Tako je na prošlim Igrama redoslijed bio nešto drugačiji. Naša Mikela Ristoski za Hrvatsku je na Igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojila zlatno odličje preskočivši 5,79 metara s oborenim osobnim rekordom. Tada joj je glavna rivalka bila upravo sadašnja olimpijska pobjednica Kucharczyka.

Put popločan paraolimpijskim medaljama Mikela je započela još u Londonu 2012. kada je svojim debitantskim nastupom na POI osvojila brončanu medalju. Pored tri olimpijske, vlasnica je i desetak medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, među njima su i tri svjetska zlata u troskoku i skoku u dalj te nekoliko svjetskih rekorda.

Zbog njenih iznimnih sportskih podviga, Hrvatski paraolimpijski odbor ukazao joj je čast da bude nositeljica hrvatske zastave na svečanom otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju koje smo mogli pratiti uživo na televiziji. Na žalost, nismo i sve nastupe naših paraolimpijaca i paraolimpijki, dijelom i zbog razlike u vremenskim zonama zbog čega su realizirane snimke.

Agencija za elektroničke medije prepoznala je važnost jednakog medijskog pristupa prema olimpijcima/kama i paraolimpijcima/kama pa je u okviru projekta “Glas žena u sportu” dala izraditi promotivne spotove s hrvatskim olimpijkama i paraolimpijkama koje su do tada imale osiguranu normu za nastup na Igrama u Tokiju. Jedna od njih je i Mikela Ristoski.

Video je nastao u okviru projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor s ciljem jačanja medijske vidljivosti hrvatskih sportašica i parasportašica. Sve spotove možete pogledati na portalu Žene i mediji u rubrici Video te YouTube kanalu Agencije za elektroničke medije.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.