Mia Mašić: Nisam se osjećala poniženo zbog seksizma Marina Miletića jer znam koliko vrijedim – reagirala sam zbog svih djevojčica

2021-03-27T19:08:16+01:0027. ožujka 2021.|Sport|

Piše: Bojana Guberac

„Do čega ćemo doći? Da će žene tražiti da igraju nogomet u prvoj ligi? NBA? Što bi žene trebale igrati prvu košarkašku ligu s nama? Pa kako čovječe? Kako? Pa ja igram košarku, mogu igrati sam – jedan protiv pet žena i pobijedit ću. Sorry. Igram cijeli život, preskočim ih, što vam je? Pa ne mogu mi konkurirati, ono, nikako čovječe“, ovaj seksistički govor istup je Mostovog saborskog zastupnika i bivšeg riječkog vjeroučitelja Marina Miletića koji trenutno pretendira na funkciju gradonačelnika Rijeke.

Na njegov istup reagirala je hrvatska košarkašica, također Riječanka, Mia Mašić. Podijelila je na svojem Facebook profilu sporan video u kojem Miletić govori kako može pobijediti pet košarkašica i poručila saborskom zastupniku – „Gospodine Miletiću, samo recite kada i gdje – mi dolazimo!˝

„Prije par tjedana pročitala sam njegovu objavu gdje piše kako bi sport trebao biti dostupan svima te da će Rijeka napokon staviti sport tamo gdje mu je i mjesto, kao i poduzetnicima te da mu je to na vrhu prioriteta. Jako me se dojmila i svidjela njegova vizija. Međutim, vidjevši video uradak koji kruži internetom gdje on osobno izražava svoje mišljenje o ženama i ženama u sportu me je neugodno iznenadilo“, kazala je za naš portal uspješna košarkašica.

Mašić ističe kako je diskriminacija žena u sportu i dalje „frustrirajuća stvarnost“ – od velike razlike u plaćama do znatno manje medijske pokrivenosti.

„Trebala bih reći da sam se osjetila poniženo kada sam vidjela Miletićev video, ali nisam jer znam koliko vrijedim i koliko se dajem u ovom sportu/poslu. S druge strane, osjetila sam se poniženo u ime svih djevojčica koje će jednoga dana poželjeti biti vrhunske sportašice, a zbog ovakvih kao što je gospodin koji utječe na mišljenje mladih ljudi mislit će da nisu dovoljno dobre, brze, skočne“, kazala je Mašić.

Dodaje kako su takve izjave nažalost dodatni problem društva u kojem živimo. „Degradiranje u 21. stoljeću. Do kada?“, kaže Mašić koja smatra kako su seksističke izjave o ženama u sportu i ženama općenito koje je Miletić iznio u videu štetnije utoliko jer se radi o čovjeku koji u svojem radu utječe na djecu. „To je čovjek koji oblikuje mišljenja djece.“

Hoće li se MOST ograditi od seksističkih izjava svojeg saborskog zastupnika ostaje za vidjeti, posebice imajući na umu kako je Mostova saborska zastupnica, Marija Selak Raspudić, na čelu Odbora za ravnopravnost spolova. Zamolile smo ju da se stranka te ona kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova očituju o seksističkom istupu saborskog zastupnika i člana njihove stranke, ali nismo dobile odgovor.

„Meni osobno isprika u ovom slučaju ne znači apsolutno ništa, ali ima žena i sportašica koje očekuju javnu ispriku“, kazala nam je Mašić.

Marina Miletića upitale smo smatra li da bi se zbog zvoje izjave trebao ispričati košarkašicama. Inzistirale smo na odgovoru, ali ga, također, nismo dobile.

„Čuo sam se Mijom i rekao joj da bi se vrlo rado našao s njom i odigrao utakmicu s curama. Svakako držim da su žene ravnopravne muškarcima i jednako vrijedne. Sport kao takav ima svoje zakonitosti i nije nikakva diskriminacija reći da nije pošteno niti korektno da muškarac boksa protiv žene ili da u profi nogometu igra muškarac protiv žene. U veslanju postoje laki i teški veslači. Jer postoje različite kategorije sportaša. Mi jednako vrijedimo, ali mi fiziološki nismo isti“, kazao je za naš portal.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.