Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki

2023-08-17T09:19:56+02:0017. kolovoza 2023.|Civilno društvo|

Prenosimo tekst Petre Begović “Mentalno zdravlje žena, majki i trudnica” objavljen na portalu she.hr. Tekst je, kao dio projekta „Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki – pričajmo glasnije i pružajmo podršku jasnije” koji uključuje serijal članaka, realiziran u okviru Programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

U Hrvatskoj se o problemima i važnosti mentalnog zdravlja žena, trudnica i majki govori na prigodne datume kao što su Majčin dan svake druge nedjelje u svibnju, Svjetski dan mentalnog zdravlja majki 6. svibnja te Dan mentalnog zdravlja 10. listopada.

Sasvim sigurno nedovoljno s obzirom na to da znanstvena domaća i strana istraživanja pokazuju da godišnje u Republici Hrvatskoj između 10 i 12 tisuća žena osjeća psihičke teškoće u trudnoći ili nakon porođaja. Osjećaji koji se najčešće javljaju su nedostatak potpore, zbunjenost, zabrinutost, krivnja, tuga, strah, tjeskoba, nesigurnost. Ove osjećaje je dodatno naglasila i pandemija koronavirusa, pokazuju rezultati svjetskih studija.

„Dobro mentalno zdravlje puno je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća” (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2022.). Ono uključuje i razmišljanje o zadovoljstvu životom, o trenucima provedenim s obitelji i prijateljima, ali i onim malim stvarima poput dijeljenja osmijeha s drugom osobom i upućivanja lijepe riječi. Dobro mentalno zdravlje služi i za što lakšu prilagodbu životnim situacijima i nošenjem sa stresom.

Za dobro mentalno zdravlje poželjno je baviti se omiljenim aktivnostima i posvetiti sebi. Tako HZJZ predlaže pet aktivnosti koje možemo provesti u svojoj okolini i vidjeti promjenu: Uzvratite ljubaznost, Povežite se, Budite aktivni, Učite nove stvari i Obratite pažnju.

Upravo s ovom petom aktivnosti žene se možda i najviše bore. Kako odvojiti trenutak za sebe, za užitak, za opuštanje, za aktivnosti bez osjećaja krivnje? Kako se posvetiti sebi i svojim potrebama ne razmišljajući da posao, djeca, obitelj ne trpi?

Na mentalno zdravlje žene, trudnice i majke utječu različiti čimbenici o kojima ćemo progovarati u serijalu članaka.

 • Kakvo je mentalno zdravlje žene koja je zaposlena, a postavljaju joj se pitanja o djeci ili braku, dok s druge strane žena ne może ostati trudna ili je iza nje nekoliko bolnih i neuspješnih postupaka medicinski potpomognute oplodnje?
 • Kako žene koje nisu trudne i koje imaju postavljenu dijagnozu da ne mogu postati majke doživljaju Majčin dan?
  Kakvo je mentalno zdravlje majke koja je prijevremeno rodila svoje dijete, kakvi se osjećaji i strahovi javljaju kod nje?
 • Kakva je kvaliteta života majke koja se osjeća anksiozno i koja preispituje je li dovoljno dobra majka, supruga, zaposlenica?
 • Koja pitanja si postavlja majka koja skrbi o djetetu koje traži posebnu njegu?
 • Na koji način se trudnica może pripremiti za porod i sve osjećaje koji se mogu javiti nakon njega? Kako izgleda razdoblje nakon poroda i što žena u tom osjetljivom razdoblju treba napraviti za sebe?
 • Koliko izgled nakon poroda utječe na mentalno zdravlje žene i majke i koji su čimbenici utjecaja na ženinu percepciju kako treba izgledati nakon poroda?
 • Kakvo je stanje u Hrvatskoj sa stručnjacima koji pružaju specifičnu podršku ženama koje se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja? Kakav je pregled najnovije stručne literaturę o toj temi? Što zdravstveni sustav čini kako bi poboljšao mentalno zdravlje žena i pružio adekvatnu podršku?
 • Kakva je kvaliteta života majki čija su djeca zbog teških dijagnoza umrla nedugo nakon poroda?
 • Kako se osjeća žena koja ne želi žrtvovati karijeru zbog obitelji, dok ju s druge strane na poslu odbacuju?

Sve su ovo pitanja koja si žena postavlja, razmišlja o njima, a vrlo često ne dobiva adekvatan odgovor i podršku. Kada su potaknute pitanjima drugih žena, najčešće se žene o svojim problemima raspišu u malenim okvirima na društvenim mrežama jer tada anonimno na sav glas poručuju: Imam problem, jesam li sama u tome?

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.