Međunarodni dan žena udruge obilježavaju marševima u gradovima diljem Hrvatske

2020-03-08T13:01:03+01:008. ožujka 2020.|Civilno društvo|

Danas, na Međunarodni dan žena, diljem svijeta slavimo društvena postignuća žena te podsjećamo na nastavak borbe za rodnu ravnopravnost. Tradicija održavanja Dana žena seže od 1909. godine te se kroz povijest vezala uz borbu za pravo glasa i radnička prava žena. Mnoge su države ovaj dan proglasile nacionalnim praznikom, a načini, simboli i teme razlikuju se prema povijesnom i kulturnom kontekstu.

Phumzile Mlambo-Ngcuka ispred UN Women podsjeća da ove godine obilježavamo i 25 godina od donošenja Pekinške platforme za akciju, međunarodnog dokumenta koji je utjecao na unaprjeđenje ženskih ljudskih prava diljem svijeta.

U tih 25 godina, 131 država uvela je zakonske reforme u svrhu promicanja rodne ravnopravnosti i uklanjanja diskriminacije. Suvremene žene i djevojke imaju sve više prilika biti nositeljice političkih promjena ključnih za dobrobit ljudske zajednice i planeta zahvaljujući naporima koje su žene ulagale kroz povijest, često uz ogromnu žrtvu.

Ipak, još uvijek smo daleko od rodne ravnopravnosti, a stari izazovi neprekidno dobivaju pojačanje u obliku novih društvenih procesa. Međunarodni dan žena stoga uvijek donosi nove borbe, osnažene onim izborenima.

U tonu solidarnosti, osviještenosti, optimizma, snage i dobre zabave pozivamo vas da se pridružite različitim događanjima vezanim uz ovo obilježavanje, a mi vas čekamo na Noćnom maršu danas u 17:30 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – pozivaju iz udruge B.a.B.e.

Marširanje za prava žena i ravnopravnije društvo

“Svim ženama, pa tako i mlađima, djevojkama i djevojčicama, poručujemo da su dovoljne i da svijet za njih mora postati dovoljan i njih dostojan. Želimo im reći da su zajedno jače i da je najljepše što žena može imati i biti upravo drugarstvo i zajedništvo” – poručuju organizatorice Noćnog marša u Zagrebu, feministički kolektiv fAKTIV.

“Pozivamo vas da zajedno marširamo i proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Slavimo žene i naše borbe, pokažimo da smo spremne boriti se za sebe u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo. Pokažimo da želimo bolje, ljepše i pravednije društvo te život bez nasilja! Jednaka prava i mogućnosti za sve” – stoji u pozivu pulske udruge PANK.

“Marširamo za žene žrtve nasilja, za ubijene, za omalovažavane, za napuštene od sustava! Marširamo za sve nas!

U samo zadnjih nekoliko tjedana svjedočile smo svirepim ubojstvima žena: jedna je djevojka ubijena u vlastitom domu na Lošinju, druga djevojka je ubijena i ostavljena zamotana u tepih u Novom Zagrebu, u Međimurju je premlaćena i ubijena 37-godišnja žena od strane partnera. U prethodnoj godini ubijeno je trinaest žena. Nije dovoljno za ljutnju? Vrijeme je za otpor!”- ističu organizatori marša u Rijeci, udruga PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

“Na Dan žena slavimo kontinuitet ženske borbe, postignuća i snagu žena. Sudionice i sudionici marša će nositi natpise ulica s imenima 102 znamenite žene iz prošlosti Splita i Dalmacije. 102 potvrde ženskog uspjeha i borbe za 102 godine ženskog pokreta u Splitu.” – najavile su splitske organizatorice Domine.

“Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonjere. Ružama i bombonjerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini!

Žene u odnosu na muškarce u Hrvatskoj imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti i nižu mjesečnu zaradu. Žene češće rade na nepuno radno vrijeme uz prekide u radnom odnosu. Žene se ispituje o planiranju trudnoće i odbija zaposliti zbog iste. Žene imaju manji broj godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. Žene su i dalje neravnopravne na tržištu rada!” – upozoravaju zadarske organizatorice marša, Antifjaka.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.