Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – žene s invaliditetom su u povećanom riziku

2021-11-25T10:34:22+01:0025. studenoga 2021.|Institucije|

Povodom obilježavanja 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske organizira Okrugli stol pod nazivom „Spriječimo nasilje nad ženama s invaliditetom!“.

Na ovu temu danas govore Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, mr.sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom – SOIH-a, Štefica Roginić, voditeljica SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja.

Vjerojatnost da će se žene i djevojčice s invaliditetom suočiti s nasiljem, daleko je veća u odnosu na opću populaciju. Uzevši u obzir statističke pokazatelje o porastu rodno utemeljenog nasilja za vrijeme trajanja pandemije, posebno zabrinjava podatak da je nekom obliku nasilja prije pandemije bilo izloženo čak 68% žena s invaliditetom. Taj postotak obuhvaća sve oblike nasilja, uzimajući u obzir i seksualno nasilje koje se rjeđe prijavljuje.

S obzirom na okolnost da su u društvu još uvijek u velikoj mjeri prisutni tradicionalni, patrijarhalni stavovi o ženskoj ulozi i same žene bez invaliditeta se nevoljko odlučuju prijaviti nasilje, dok je odluka posebno teška ukoliko žena ima i neki oblik invaliditeta. Upravo invaliditet položaj žrtve čini još težim – čini ju potpuno ovisnom o nasilniku u svakom pogledu.

UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom u svojim zaključnim primjedbama i preporukama, a vezano uz inicijalno izvješće o primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj 2015. godine, uputio je Hrvatskoj konkretne preporuke. Jedna od njih je da se u slučajevima svih oblika nasilja u obitelji, institucijama i posebice psihijatrijskim ustanovama poduzmu konkretni koraci, istaknuvši potrebu sustavnog prikupljanja statističkih podataka o relevantnim okolnostima odgovornima za pojavu nasilja, s posebnim osvrtom na potrebu izrade obuhvatnih analiza kao podloge za učinkovite mjere kojima se ne samo otklanja nasilje, nego i prevenira. Također je posebno istaknuta zabrinutost da redovne usluge za žrtve nasilja u pravilu nisu dostupne osobama s invaliditetom te da su posebno nezaštićene žene i djevojčice te dječaci s invaliditetom.

Kakvo je trenutno stanje, s čime se suočavaju stručnjaci i organizacije civilnoga društva, koje napore država poduzima kako bi se stopa nasilja nad ženama s invaliditetom umanjila i kako bi se realizirale navedene preporuke te koji su izazovi za buduće razdoblje, pitanja su na koja će ovaj skup nastojati pronaći odgovore.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.