Medijska slika redateljice Morane Foretić između politike i kazališta

2020-06-29T07:05:11+02:0028. lipnja 2020.|Kultura, Politika, Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Predizborno predstavljanje SDP-ova programa za kulturu zorno pokazuje koliko su stvari danas okrenute naopako. I to ne zbog načina predstavljanja programa od strane članice stranačkog savjeta za kulturu, kazališne redateljice i scenaristice Morane Foretić, već zbog činjenice da je događaj prilično potrajao unatoč evidentnim poteškoćama s kojima se nosila izlagačica, kako je kasnije sama obrazložila, zbog napada panike.

Da se dogodio bilo kakav tehnički kvar, mikrofonija ili slično, organizator bi bez sumnje reagirao i prekinuo izlaganje dok se problem ne riješi. Pa zašto to nije slučaj i kada se radi o čovjeku? Živimo u vremenu kada je aktivizam opće prihvaćena društvena vrijednost, no s druge pak strane, čini se da smo inertniji više nego ikad.

Neovisno o razlozima zbog kojih bilo koja osoba ima problem u javnom nastupu, nekada bi se u sličnim slučajevima snimanje i samo događanje zaustavilo pa bi neugodna situacija ostala u krugu bolje upućenih, iliti na razini priča u kuloarima. Danas je to bitno drugačije, prsti na touch screenu su nezaustavljivi, a samim time i dijeljenje sadržaja. Upravo zato je osviještenost o potrebi pravodobnog reagiranja u sličnim situacijama nužna kako bi se smanjile posljedice po dostojanstvo osobe.

Morana Foretić kao javna osoba ne zaslužuje biti medijski upamćena samo po ovom događaju, na žalost čini se da će upravo tako biti. Internetskim bespućima već su zacementirane senzacionalističke objave o spomenutom događaju (neki su uz snimku objavili i cijeli transkript kao da je riječ o nečem epohalno važnom).

Stand-up komedija o srazu muško-ženskih svjetova u režiji Morane Foretić

Da ovdje ne ostane sve samo na tome, podsjetimo na redateljičinu kazališnu uspješnicu o srazu muško-ženskih svjetova Luda pa volim, premijerno izvedenu u travnju prošle godine u zagrebačkom kažalištu KNAP. Riječ je o stand-up komičnoj monodrami u izvedbi izvrsne Jadranke Krajine (na naslovnoj fotografiji), kazališne, televizijske i filmske glumice i pjevačice s diplomom Londonske akademije čiji smo glas navikli čuti u radijskom eteru, reklamama i crtićima.

U kojem trenutku života imamo šansu za ljubav i je li ljubav u vrijeme suvremene tehnologije uopće moguća? Što je sve potrebno ženi da nađe adekvatnog muškarca? Može li se muški rod uopće trenirati? Ova duhovita komedija donosi mnoge uvide o srazu muško-ženskih odnosa koji će vas do suza nasmijati… i život će vam se odmah učiniti ljepšim – ako vam je ova kazališna najava pobudila interes, snimku predstave možete pogledati OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.