Medicinske sestre traže od ministra zasluženu nagradu za skrb o pacijentima s COVID-om 19

2020-09-11T20:34:03+02:0013. travnja 2020.|Civilno društvo, Institucije, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Požrtvovnom radu zdravstvenih djelatnika, poglavito medicinskih sestara, svjedočimo iz dana u dan putem medijskih izvještaja iz brojnih zemalja pa tako i kod nas. Danas, na Uskrsni ponedjeljak, spomenuo ih je i papa Franjo u svom obraćanju u kontekstu isticanja velike žrtve žena u krizi izazvanoj bolešću COVID-19.

“Danas bih želio s vama podsjetiti na ono što čine mnoge žene, također u ovo doba izvanrednih zdravstvenih prilika, posvećujući brigu za druge: žene liječnice, medicinske sestre, pripadnice snaga reda i na službi u zatvoru, zaposlenice u trgovinama s osnovnim potrepštinama… i mnoge majke i sestre i bake koje se nalaze zatvorene u kući s cijelom obitelji, s djecom, starijima i invalidima. Ponekad su izložene prijetnji nasilja zbog suživota koji im je preveliki teret” – prenosi IKA Papino obraćanje javnosti.

U međuvremenu je u Hrvatskoj tema bila smanjenje plaća pojedinim zdravstvenim djelatnicima. Naime, na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će situaciju o smanjenju plaća za ožujak dijelu liječnika i medicinskih sestara KBC-a Zagreb evaluirati nakon što stručne službe ministarstva prikupe sve podatke.

“Svi koji su odradili posao, za taj posao će biti i plaćeni”, reagirao je ministar na informaciju kako je do spomenutog smanjenja plaća došlo zbog činjenice da im prekovremeni sati i dežurstva nisu plaćeni nego prevedeni u slobodne dane i godišnji odmor.

U ovom kontekstu podsjećamo kako su, svjesni velikog truda, napora i žrtve koju podnose medicinske sestre i tehničari skrbeći se o oboljelima od COVID-a 19, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Hrvatski nacionalni savez sestrinstva uputili zajednički dopis ministru zdravstva Viliju Berošu uoči uskrsnih blagdana. Dopis prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine ministre, obraćamo Vam se vezano za položaj medicinskih sestara i medicinskih tehničara u okviru pandemije koja je zahvatila našu zemlju i cijeli svijet.

Medicinske sestre i medicinski tehničari predstavljaju najveću grupaciju zdravstvenih djelatnika pa se samim time veći dio tereta ove nacionalne krize nalazi na njima. Svojim djelovanjem i profesionalizmom medicinske sestre i medicinskih tehničari doprinijeli su obuzdavanju i sprječavanju širenja bolesti COVID-19 na svim razinama zdravstvene zaštite.

Najugroženiji pojedinci su oni koji rade u respiracijskim i COVID-19 centrima diljem Republike Hrvatske. Ovim putem predlažemo Vam da donesete odluku o nagrađivanju medicinskih sestara i medicinskih tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, koje radi u skrbi za pacijente oboljele od bolesti COVID-19.

Molimo Vas da razmislite o linearnoj stimulaciji koja bi naše medicinske sestre i medicinske tehničare – heroje ove pandemije bar u malom segmentu nagradila u ovoj teškoj situaciji kada zdravlje nacije stavljaju ispred svog zdravlja i zdravlja svojih obitelji” – stoji u dopisu kojeg potpisuju predsjednik HKMS Mario Gazić, predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT Anica Prašnjak te predsjednik HNSS Adriano Friganović.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.