Matea Jelić osvojila zlatnu olimpijsku medalju za najveći uspjeh hrvatskog taekwondoa

2021-07-26T16:05:13+02:0026. srpnja 2021.|Sport|

Taekwondašica Matea Jelić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. U finalnom dvoboju bila je uspješnija od Britanke Lauren Williams sa 25-21.

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela stići do preokreta i kolosalnog uspjeha.

U tokijskoj dvorani Makuhari Messe Jelić je prethodno i osigurala prvu medalju za Hrvatsku na Igrama u Tokiju, stigavši uvjerljivim nastupima do finala. Sa statusom prve nositeljice olimpijskog turnira 23-godišnja je Kninjanka u prvom kolu svladala Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, a u polufinalu Amerikanku Paige McPherson sa 15-4.

Matea Jelić jedna je od protagonistica videa nastalih u okviru projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor s ciljem jačanja medijske vidljivosti hrvatskih sportašica.

Do sada su bronce osvajale Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008. i Lucija Zaninović u Londonu 2012., a od danas hrvatski taekwondo ima i muško olimpijsko odličje – broncu Tonija Kanaeta.
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Matei Jelić i njezinu stručnom stožeru osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Izvor: HOO

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.