Manje od 4 posto očeva koristi roditeljski dopust – povećanje naknade nije pridonijelo njihovom većem broju

2022-03-21T16:08:15+01:0021. ožujka 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Republika Hrvatska obilježava 19. ožujak kao Dan očeva. Na isti datum Dan očeva obilježavaju i Portugal, Španjolska, Italija, te Lichtenstein. U Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Danskoj, Dan očeva obilježava se drugu nedjelju u studenom, a u 52 zemlje svijeta treće nedjelje u lipnju.

Očevi u Republici Hrvatskoj i dalje su opterećeni patrijarhalnim rodnim ulogama te se od njih primarno očekuje ekonomska skrb za djecu i obitelj. Tako postavljene društvene uloge i očekivanja od muškaraca, zasigurno ne doprinose korištenju prava koje očevi imaju vezano uz ostanak uz dijete u najranijoj dobi. U 2021. godini bilježimo blagi pad korištenja rodiljnog, dodatnog rodiljnog i roditeljskog dopusta od strane muškaraca odnosno očeva u odnosu na 2020. godinu. Tako je roditeljski dopust u 2021. godini koristilo 1.870 muškaraca što čini udio od 3,9% u ukupnom broju roditeljskih dopusta (pri čemu je u 2020. godini roditeljski dopust koristilo 2.039 očeva ili 4,3%).

Iako je još od 1.4.2020., porastao iznos naknade plaće za korištenje prava na roditeljski dopust i iznosi 5.654,20 kuna, navedeno ipak nije pridonijelo povećanju korištenja roditeljskog dopusta od strane očeva. Neka iskustva govore da roditeljski dopust u pravilu koristi onaj član obitelji čija su primanja manja, kako se ne bi ugrozila financijska stabilnost obitelji, no treba uzeti u obzir činjenicu da je prosječna bruto plaća muškaraca u 2021. iznosila 9.919 kuna, a žena 9.226 pri čemu je razlika u plaćama u korist muškaraca veća u djelatnostima u kojima žene čine značajan broj zaposlenih kao što su djelatnost trgovine na veliko i na malo te popravak motornih vozila i motocikla (rodni jaz iznosi 23%), financijska djelatnost i djelatnost osiguranja (26%), djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (24%) te ostale uslužne djelatnosti (20%). U tom kontekstu Pravobraniteljica se kontinuirano zalaže za potpuno delimitiranje iznosa roditeljskih naknada, kao i daljnje povišenje svih ostalih naknada iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

Kao jedan od odgovora na svu kompleksnost uzroka zbog kojih očevi, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europske unije, ne koriste u dovoljnoj mjeri svoja prava u pogledu rane skrbi i brige za djecu, kao i izazove s kojima se suočavaju zaposleni roditelji i pružatelji skrbi pri usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza, usvojena je Direktiva (EU) 2019/1158 Europskog parlamenta i Vijeća (20.6.2019.) o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi i o stavljanju izvan snage Direktive Vijeća 2010/18/EU (Direktiva). Jedno od rješenja koje ova Direktiva predviđa je uvođenje pojedinačnog prava na očev dopust, i to u trajanju od 10 radnih dana te uvođenje još fleksibilnijih radnih uvjeta. U Hrvatskoj se ove godine očekuje izrada i usvajanje novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama u cilju usklađivanja s Direktivom. Pravobraniteljica poziva nadležna državna tijela da što prije izrade novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji će biti usklađen s navedenom Direktivom te ga upute u parlamentarnu proceduru.

Iako se društvena očekivanja mijenjaju, do toga dolazi sporo te Pravobraniteljica kontinuirano ističe nužnost značajnijeg angažmana svih dionika kako bi se kroz međuresorski pristup kreirale politike i strategije te doprinijelo osvještavanju poslodavaca i šire javnosti o značaju usklađivanja poslovnog i privatnog života za ravnopravnost spolova, a posljedično i društveni i ekonomski razvoj, te poticalo angažirano sudjelovanje muškaraca u obiteljskom životu.

Izvor: Javno priopćenje / Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.