Lokalni izbori 2021. – Pravobraniteljica poziva na poštivanje spolne kvote na kandidacijskim listama

2021-03-30T11:40:54+02:0030. ožujka 2021.|Institucije, Politika|

Pripremila: Antonija Dujmović

U povodu predstojećih lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja 2021. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova poziva sve sudionike izbornog procesa na obvezu poštivanja načela ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Na ovo ih obvezuje Zakon o lokalnim izborima (čl. 9. st.3.) te Zakon o ravnopravnosti spolova (čl. 15. st. 1.) gdje se navodi da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji kandidata i kandidatkinja dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Neravnotežom se smatra podzastupljenost jednog spola niža od 40 posto.

Ova zakonska odredba odnosi se isključivo na kandidacijske liste za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave (županijske skupštine, gradska vijeća i općinska vijeća), a ne na izvršna tijela (župani/ce, gradonačelnici/e, načelnici/e općina te njihovi/e zamjenici/e). Za nepoštivanje odredbe određuje se kazna od 40 tisuća kuna za izbore za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno od 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

U svojem pozivu Pravobraniteljica podsjeća na sljedeće činjenice:

“Pravobraniteljica  u p o z o r a v a  da na posljednjim lokalnim izborima (2017.) članak 15. st. 1. Zakona nije poštivan na značajnom broju kandidacijskih lista – na 374 od 2.666 lista (14%). U predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabrano je samo 25% žena (što je znatno manji postotak nego u zemljama članicama Vijeća Europe – 35%). Gledajući pojedinačno, žene su u županijske skupštine izabrane u udjelu od 27%, u gradska vijeća u udjelu od 27%, a u općinska vijeća u udjelu od 25%. Do tako niske zastupljenosti žena došlo je unatoč tome što su žene među kandidatima/kinjama bile zastupljene u udjelu od 42%.

Čimbenik koji ima presudan utjecaj na takav rezultat je pozicioniranje žena na nepovoljne pozicije na izbornim listama na kojima nemaju realnu šansu biti izabrane (npr. bilo je samo 15% žena na prvim mjestima na kandidacijskim listama za općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine). Takav trend nažalost je konstanta koja se ponavlja na svakim političkim izborima u Hrvatskoj i zbog koje odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova ne rezultiraju željenim učinkom u smislu osjetnog povećanja zastupljenosti žena u području političke participacije.

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) nedavno je istaknuo značaj primjene izbornih kvota u zemljama članicama EU (Statistical brief: gender balance in politics, 2020.), ukazavši da se u zemljama (11) koje imaju propisane kvote, udio žena u nacionalnim parlamentima od 2004. godine do danas gotovo udvostručio; povećao se za 16% (18% → 34%). S druge strane, u zemljama koje nemaju propisane kvote, udio žena u nacionalnim parlamentima u istom razdoblju se povećao u znatno manjem omjeru – za 6% (25% → 31%).”

Preporuke političkim strankama

Imajući u vidu navedene podatke koji ukazuju na potrebu poštivanja zakonskih odredbi s ciljem povećanja sudjelovanja žena u lokalnoj i područnoj politici, Pravobraniteljica je pozvala političke stranke da postupaju u skladu sa sljedećim preporukama.

1. Kandidacijske liste sastavljati u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, odnosno naputkom Državnog izbornog povjerenstva od 19.3.2021.u kojem su navedeni točni brojčani podaci kojima se ispunjava propisana kvota (40 posto) zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama.

2. Prilikom sastavljanja kandidacijskih lista osigurati što ravnopravniju hijerarhijsku spolnu zastupljenost kako bi se izbjeglo pozicioniranje žena u donje dijelove kandidacijskih lista, te u tu svrhu po mogućnosti primijeniti tzv. zip sustav, odnosno par-nepar model, prema kojem je svaka druga osoba na listi suprotnog spola. Takav model preporučuju Europski parlament i Vijeće Europe. Detaljnije informacije saznajte OVDJE.

3. Kontinuirano poticati ravnopravnu participaciju žena u unutarstranačkim strukturama na svim hijerarhijskim razinama, s ciljem raspolaganja relativno rodno uravnoteženim stručnim kadrovima kompetentnima za preuzimanje pozicija donošenja odluka.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.