LINDA ANTIĆ BORAK Kao prva izbornica u povijesti hrvatske košarkaške reprezentacije trpjela sam ružne seksističke komentare

2020-01-04T09:28:14+01:0029. prosinca 2019.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Posljednje nedjelje u godini gošća emisije Žene u sportu Hrvatskog radija bila je naša proslavljena košarkašica, trenerica, izbornica i sportska djelatnica Linda Antić Borak. U razgovoru s urednicom emisije Teom Rožman Svedrović prisjetila se početaka karijere ali i kasnijih događaja koji su odredili njezin put.

Linda Antić pripada generaciji naših najuspješnijih košarkaša i košarkašica među kojima su Dražen Petrović i Danira Nakić s kojima je osamdesetih godina zajedno igrala i trenirala. Prisjetila se punih dvorana i navijačkog entuzijazma koji je tih godina vladao i usporedila ga s današnjim vremenom:

“Čini mi se da smo se danas jako razmazili, pratimo samo prva mjesta, ekstremne rezultate sa svjetskih i olimpijskih natjecanja i nogomet. Meni je osobno žao, jer danas dođeš na žensku utakmicu, ima dvadeset, trideset ljudi, ako su neke intenzivnije utakmice pred finala bude malo više, ali sve je to slabo”, rekla je Antić Borak dodajući da to nije stvar samo ženske košarke jer i muške dvorane zjape prazne.

Linda Antić Borak bila je prva izbornica u povijesti hrvatske košarkaške reprezentacije. Osvrnula se i na ružne, seksističke komentare koji su slijedili nakon njenog imenovanja – sve samo zbog toga što je žena. Rekla je da joj je bilo jako teško nositi se s tim, a isto tako i njenoj obitelji. No, zahvaljujući dobrim rezultatima, pristup medija i javnosti se promijenio u pozitivnom smjeru.

“Nakon jedne utakmice koju smo izgubili, što su ti lokalni ljudi koje sam ja poznavala govorili meni, koje su to kletve bile, ćaća mi se skoro potuk’o, brat izišao iz dvorane…” prisjetila se Antić Borak.

O njenoj velikoj ljubavi prema košarci najbolje govori činjenica da se kao osmašica iz Zatona svako jutro budila u pol pet ujutro i putovala s radničkim autobusom na trening u Šibenik. O zanimljivim sjećanjima na ove ranojutarnje treninge s našim košarkaškim Mozartom poslušajte OVDJE.

Foto: Ženska košarka

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.