Lada Rojc uoči odlaska na SP u nogometu za žene: U Hrvatskoj ljudi nisu svjesni rapidnog razvoja ženskog nogometa

2023-06-17T17:17:27+02:004. lipnja 2023.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene počinje za mjesec i pol i već je neko vrijeme jedna od glavnih sportskih tema u mnogim zemljama. U Australiji i Novom Zelandu od 20. srpnja do 20. kolovoza nastupit će rekordnih 32, umjesto dosadašnje 24, ženske reprezentacije. Kao i na prethodnom SP-u, održanom 2019. u Francuskoj, Hrvatska i na ovome ima svoje predstavnice – i to iz sudačkih redova. Nogometnu pravdu ovaj će put dijeliti sutkinje Ivana Martinčić i Sanja Rođak-Karšić, dok će Lada Rojc biti u ulozi tehničke instruktorice sutkinjama koje će suditi na Prvenstvu. Bliži se vrijeme odlasku u Australiju pa smo potražile FIFA-inu instruktoricu suđenja Rojc koja nam je konkretnije opisala svoju ulogu na ovome SP-u, osvrnuvši se usput na nedavni primjer seksizma kao i na stanje u ženskom nogometu kod nas.

“Uoči ovakvih velikih natjecanja uvijek organiziramo pripremni seminar prije samog početka. Ovaj put smo organizirali i turnir kako bi neke od sutkinja s manjim brojem utakmica u sezoni imale priliku dodatnog uvježbavanja. Tijekom seminara prolazimo teorijski područja koja imamo na utakmicama kao što su prekršaji, taktički prekršaji, zaleđa, igranje rukom itd. Isto tako, svaki dan imamo i treninge sa sutkinjama gdje kreiramo situacije s igračima. A kad krene samo Prvenstvo pratimo i gledamo doslovno svaku utakmicu koje kasnije analiziramo sa sutkinjama”, ispričala nam Rojc čije ćemo plodove rada gledati na ovom SP-u.

“Proteklo vrijeme mentorirala sam nekolicinu sutkinja, a među njima i one koje će suditi na nadolazećem Prvenstvu. Mentorstvo je po meni izvrstan način učenja ne samo u nogometu. Mi smo kroz online druženja i analize utakmica bile u stalnom kontaktu i radile na usavršavanju sutkinja. Njihova povratna informacija bila je vrlo pozitivna i one smatraju da je program bio vrlo koristan. Glavni problem je, po meni, što neke od sutkinja u svojim državama nemaju potporu kao žene što se očitovalo u manjem broju utakmica. Suđenje utakmica je apsolutno najbolji način učenja”, dodala je Rojc koja je na prošlom SP-u u Francuskoj educirala sutkinje o VAR tehnolgiji, tada prvi put primijenjenoj u ženskom nogometu.

FIFA-ini instruktori u Madridu – Lada Rojc jedna je od 55 FIFA-inih instruktora/ica suđenja te ujedno naša najviše rangirana osoba iz sudačkih redova u krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji / Foto: privatni album

Ženski nogomet postaje sve popularniji i gledaniji sport na svjetskoj razini. Procjene govore da će ovo SP gledati dvije milijarde ljudi, što je duplo više u odnosu na prethodno održano u Francuskoj. Na europskoj razini je također prisutan trend rasta. Finale UEFA Lige prvakinja između FC Barcelona Femeni i WfL Wolfsburg odigrano je 3. lipnja pred gotovo 34 tisuće gledatelja na potpuno ispunjenom stadionu u Eindhovenu (prosječna posjećenost finala Lige prvakinja u proteklih desetak godina bila je oko 19 tisuća). S obzirom na to da su ulaznice za ovaj događaj rasprodane tjednima unaprijed sasvim su opravdana razmišljanja da buduća finala zahtijevaju stadione većeg kapaciteta. Tome u prilog idu i podaci o posjećenosti polufinalnih utakmicama Barcelone i Chelseaja (70 tisuća) te Wolfsburga i Arsenala (60 tisuća). Zanimalo nas je što je s Hrvatskom, budi li se kod nas svijest o svjetskim trendovima popularnosti ženskog nogometa?

“Budi se polako, nije da se ništa ne događa, ali voljela bih da je to malo intenzivnije. Mislim da mediji u Hrvatskoj ne ističu svjetski trend razvoja ženskog nogometa. Redovno pratim dnevni tisak i nisam npr. vidjela vijest o polufinalu Lige prvaka za žene u UEFA-i između Arsenala i Wolfsburga na kojem se na stadionu Arsenala Emirates u Londonu okupilo 60 tisuća gledatelja. Bila sam vesela kad sam ugledala članak o delegiranim sucima za finala u raznim europskim utakmicama, imenovana je i sutkinja iz Wallesa koja će suditi finale Lige prvaka Cheryl Foster, naravno ona je i jedna od sutkinja na Svjetskom prvenstvu.”

Mural na ulazu u stadion u Kranjčevićevoj posvećen ženskom nogometu i nogometašicama među kojima je i naša legendarna Maca Maradona / Foto: Antonija Dujmović

Istraživanja Agencije za elektroničke medije ukazuju na određene pomake u medijskom praćenju ženskog ekipnog sporta što govori da aktivnosti koje medijski regulator poduzima s različitim partnerima s ciljem podizanja svijesti daju rezultate. Tako je, naprimjer, na javnoj televiziji došlo do značajnog povećanja priloga o uspjesima sportašica s 5 posto (2016.) na 18 posto (2022.). Uostalom, da se nešto događa govori i činjenica da smo prijenos spomenutog finala UEFA Lige prvakinja mogli gledati na HRT-u. Ipak, osim po muralu koji je osvanuo na zagrebačkom stadionu u Kranjčevićevoj mogli bismo reći da Svjetsko nogometno prvenstvo za žene dolazi pomalo neprimijećeno.

“Smatram da se i nije kod nas previše spominjalo nadolazeće Svjetsko prvenstvo, to je ipak veliki događaj i bez obzira na to što Hrvatska ne sudjeluje u natjecanju, mislim da mu se treba posvetiti malo pažnje. Naše dvije sutkinje će suditi na njemu – Ivana Martinčić i Sanja Rođak-Karšić. Sanja je nedavno sudila i u finalnoj utakmici Kupa između Hajduka i Šibenika, smatram da je i to veliki uspjeh, ali u medijima je ostao na razini spomena njenog imena iako je to prvi put da je sudila žena u finalu.”

ŽNK Gorica u gostima kod ŽNK Neretva Metković / Foto: privatni album

Nažalost, još uvijek svjedočimo predrasudama, stereotipima i seksizmu koji se kod nas vezuju uz ženski nogomet. Na jedan nedavni primjer reagirala je i naša sugovornica.

“Da, reagirala sam emotivno i nije mi žao. U tom podcastu postavljeno je pitanje – na koji se način može postići veća atraktivnost ženskog nogometa, a odgovor je otišao u smjeru smanjenja terena za igru, lopte, okvira vratiju itd. Iskreno već mi je i samoj dosta tih nekih standardnih pitanja tipa jesu li mi dok sam sudila vikali da se primim kuhače itd. Voljela bih da se postavljaju afirmativna pitanja o ženskom nogometu jer smatram da je on sam po sebi atraktivan. Brojke navijača, ulaganja, sponzorstva u ženskom nogometu rastu rapidno, ako jedan Mbappé dođe na stadion gledati ženski tim PSG-a onda ne možemo pričati da on nije atraktivan”, rezolutna je Rojc te dodaje:

“Ako se već i postavi to pitanje u medijima, onda bih voljela da odgovor ide u smjeru kako dići gledanost, a odgovor je jasan. Većim ulaganjima u ženski nogomet, većim zauzimanjem medijskog prostora privući ćemo gledatelje, a onda i sponzore. Kada u ženski nogomet uđe više novca ostvarit ćemo mogućnost da igračice danas-sutra postanu profesionalke, da žive od toga. One danas rade ili se školuju pa zato treniraju navečer, nakon što obave sve svoje obaveze. Kad bi mogle živjeti od nogometa, one bi isto tako trenirale preko dana, imale bolje uvjete, infrastrukturu i sigurna sam da bi to rezultiralo i boljim nogometom”, uvjerena je Rojc koja, kao team managerica ŽNK Gorica, ima vrlo jasan uvid u ženski nogomet na domaćoj sceni.

“Sportska TV izrazila je želju prenašanja jedne utakmice prvenstva Prve lige za žene u sljedećoj sezoni i to je pravi put jer tako pomažemo razvoju ženskog nogometa. Svjetsko prvenstvo koje slijedi ovo ljeto opet će povećati popularnost u svijetu i nadam se da će se to prepoznati i u Hrvatskoj. Kako sam koordinator u ŽNK Gorica s kojom smo prije 10-ak dana ušle u Prvu ligu za žene, veselim se ideji prenašanja utakmica i nadam se da će se i moje cure ubrzo naći u live prijenosu utakmice jer one to zaslužuju kao i sve druge cure u drugim klubovima”, kazala je Lada Rojc za naš portal.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.