Koronavirus stavlja žene na prvu crtu obrane

2020-03-26T20:50:51+01:0026. ožujka 2020.|Institucije|

Društvo u cjelini suočava se s velikim promjenama u načinu života, no pokazuje se da će prilagodba društva suočenog s pandemijom koronavirusa drugačije utjecati na žene i muškarce. Europski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) objavio je kratku analizu iz perspektive ravnopravnosti spolova koja se odnosi na prilagodbu pandemiji koronavirusa.

Ključne točke ove analize pokazuju sljedeće:

Žene su na prvoj crti obrane protiv pandemije. Većina zdravstvenih djelatnika/ca i medicinskih sestara u Europskoj uniji su žene.

Postoje opravdana zabrinutost da će doći do značajnog gubitka radnih mjesta u profesijama u kojima dominiraju žene. Profesije kao frizer/ka, kabinsko osoblje u zrakoplovnoj industriji i prodavači/ce u trgovinama neće biti plaćene ako ne rade, a često te profesije nemaju pravo na plaćeno bolovanje.

Neplaćena skrb koju obavljaju žene će se povećati. Takva skrb će se posebno povećati nakon zatvaranja škola i radnih mjesta. Situacija će se dodatno pogoršati za samohrane roditelje, osobito ako opcije neformalne skrbi o djeci nisu dostupne.

Ograničena mogućnost fizičkog udaljavanja. Osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom ovise o pomoći drugih zbog čega fizičko udaljavanje za vrijeme pandemije nije moguće. Širom EU-a većina profesionalnih njegovatelja koji rade s osobama s invaliditetom ili starijim osobama su žene (83 posto).

Obiteljsko nasilje se povećava u doba krize. Žene s nasilnim partnerima/cama u doba krize duži period vremena borave u svom domu, te su duže izložene nasilju. To otežava mogućnost prijave na linije za pomoć.

Potrebno je više žena na pozicijama odlučivanja. Medicinske sestre, prodavačice i druge profesije u kojima dominiraju žene nalaze se na prvoj crti obrane, no, u vrijeme kriza, većinom muškarci donose odluke. To znači da su žene izostavljene kod odlučivanja o odlukama koje utječu na njihove živote i zdravlje.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.