Konferencija HUP-a: Veći broj žena na upravljačkim pozicijama donosi bolje rezultate za kompanije i društvo

2021-10-18T16:10:28+02:0018. listopada 2021.|Gospodarstvo|

Hrvatska još uvijek nema dovoljno žena na upravljačkim položajima i mora kao društvo raditi na tome da se poveća njihov udio, istaknuto je u na konferenciji “Veća profitabilnost uz 100-postotnu uključivost” održanoj krajem rujna u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Profesor splitskog Ekonomskog fakulteta Željko Mateljak je predstavio rezultate istraživanja o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u hrvatskim poduzećima koje je rađeno za HUP. Ono je pokazalo da kod 93 posto (237) anketiranih poduzeća ne postoji razlika u osnovnom dohotku za ista radna mjesta između muškaraca i žena.

Udio žena na funkciji predsjednice uprave u ukupnom broju članica ili članova/članica uprave je 20,7 posto odnosno 10,9 posto, a udio žena na funkciji zamjenice predsjednika/predsjednice uprave u ukupnom broju članica ili članova/članica uprave je 6,5 odnosno 3,4 posto. Udio žena u ukupnom broju članova/članica nadzornog odbora je 27,7 posto. 

Mateljak je rekao da se vidi napredak, no “malo po malo”. Tako je primjerice prema izvještaju Europskog instituta za ravnopravnost spolova Hrvatska u 2020. zauzela 20 mjesto od 28 zemalja članica EU-a. Prema indeksu rodne ravnopravnosti Hrvatska od 2013. napreduje pa je po ravnopravnosti spolova 2013. bila na 25 mjestu, a 2020. je dvadeseta, kazao je.

Predsjednik HUP-a i predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan je kazao kako Hrvatska kao i većina europskih zemalja na žalost nema dovoljan broj žena na upravljačkim pozicijama te da mora raditi na tome da se poveća njihov udio, jer će to dugoročno donijeti bolje rezultate. Veća rodna ravnopravnost u poduzećima je način kako postići bolje rezultate za kompanije i društvo, istaknuo je te dodao kako je važno uključiti žene u rad uprava i u menadžment.

Navodeći primjer Plive kazao je kako je ondje na upravljačkim položajima dvije trećine žena, no one čine i većinu zaposlenika Plive, nekih 55 posto. U upravi je odnos 2:2, rekao je te dodao kako će Pliva jednom vjerojatno imati predsjednicu uprave.

Članica uprave Sandoza Hrvatska Ana Gongola je kazala kako je Sandoz globalno posvećen rodnoj ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama i ravnopravnosti plaća. “Jako je bitno ženama ne smo dati priliku da sudjeluju i doprinose nego ih jednako platiti”, istaknula je. U Sandozu Hrvatska je 60 posto žena na upravljačkim pozicijama, a na europskom nivou je vrlo sličan udio, kazala je te dodala kako u njihovoj kompaniji ravnopravnost postoji.

Većinom su u upravama i nadzornim odborima tvrtki muškarci, kazala je direktorica agencije za odnose s javnošću Komunikacijski laboratorij Manuela Šola te dodala kako kao društvo imamo jako puno prostora da se to promijeni. “No, da bi se promjena dogodila moramo uključiti i muškarce, jer ne može se desiti promjena ako jedan segment društva nije uključen”, istaknula je.

Konferencija je održana u sklopu projekta Promocija poduzetništva čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Izvor: Hrvatska udruga poslodavaca

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.