Kolinda Grabar Kitarović izabrana za članicu MOO-a kao četvrta osoba i prva žena iz Hrvatske

2020-07-17T18:44:23+02:0017. srpnja 2020.|Sport|

U svom ću se djelovanju zauzimati za promoviranje olimpijskih vrijednosti i posvećenosti olimpijskom pokretu – izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, zahvaljujući na ukazanom povjerenju nakon što je kao četvrta osoba i prva žena iz Hrvatske izabrana za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).  

Donedavna hrvatska predsjednica taj je prestižni status zavrijedila uvjerljivom većinom (86 glasova za i 3 protiv) na 136. sesiji MOO-a, održanoj videovezom. Prije nje Hrvati u članstvu MOO-a su bili „otac našeg olimpizma“ Franjo Bučar od 1920. do smrti 1946. godine, potom Boris Bakrač od 1960. do 1987. (uz još dvije godine počasnog članstva) te Antun Vrdoljak, koji je u aktivnom članstvu bio od 1995. do 2011. godine, a počasni član MOO-a još je i danas.

Budući da je dobna granica aktivnog članstva spuštena na 70 godina, 52-ogodišnja Kolinda Grabar Kitarović imat će mogućnost 18-ogodišnjeg aktivnog djelovanja za dobrobit svjetskog olimpizma. Podsjetimo, početkom lipnja Grabar Kitarović je za članstvo u MOO-u izravno nominirana od predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, a ne od nacionalnog olimpijskog odbora (HOO) ili određene međunarodne sportske federacije. Budući da svih 206 država-članica ne može imati predstavnika ili predstavnicu u MOO-u, kao članica iz Hrvatske trebala bi zastupati i države u okruženje koje nemaju vlastitog člana MOO-a. 

„Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu Domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti olimpijskog pokreta. Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje, ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja te širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje“ – stoji u službenoj objavi Kolinde Grabar Kitarović povodom izbora u članstvo MOO-a.

U članstvo MOO-a izabrane su još i Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud i Mongolac Battushig Batbold, svi kao individualni članovi, te legendarni britanski atletičar Sebastian Coe po službenoj dužnosti, kao predsjednik Svjetske atletske federacije. Izabrani su i dopredsjednici MOO-a (Australac John D. Coates i Singapurac Ser Miang), a novim članovima dopunjen je i Izvršni odbor MOO-a.

Čestitajući bivšoj državnoj poglavarici na izboru u MOO-u, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša kazao je kako će joj bogato diplomatsko iskustvo biti od velike koristi u obnašanju prestižne dužnosti: 

“Imati člana MOO-a velika je stvar za svaku državu i ne sumnjam da će gospođa Grabar Kitarović, kao i njezin prethodnik Antun Vrdoljak, svojim djelovanjem pridonijeti razvoju olimpizma, kako na međunarodnoj razini, tako i u Hrvatskoj. Još jednom joj čestitam na primitku u članstvo MOO-a”, kazao je Mateša.

Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach nazvao je u uvodnoj riječi 136. sesiju MOO-a povijesnom, jer je zbog aktualne pandemije Covid-19 prva dosad održana kao videokonferencija. Bach je ujedno najavio i kandidaturu za novi predsjednički mandat na izborima iduće godine.

Brojne druge teme bile su zastupljene na MOO-ovoj petosatnoj videosesiji – od otkazanih OI u Tokiju, financijskih i sponzorskih aspekata tog čina, predstavljanja budućih događaja, borbe protiv dopinga… Sigurnosno-zdravstvena situacija u svijetu utjecala je na jednoglasnu odluku članova MOO-a o prolongiranju Olimpijskih igara mladih u Senegalu sa 2020. na 2026. godinu. Na 136. sesiji obilježena je i 100. godišnjica rođenja Juana Antonija Samarancha, dugogodišnjeg čelnika MOO-a, koji je promijenio svjetski olimpizam.

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor/Vinko Knežević

Foto: HINA/POOL/Lana Slivar Dominić (Wikipedia)

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.