Klinička citologinja Vesna Ramljak: Žene najviše griješe u negiranju simptoma i stavljanju brojnih prioriteta ispred sebe

2022-04-13T11:30:58+02:0013. travnja 2022.|Civilno društvo, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Liječnica doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna, dobitnica je Nagrade VAM za 2021. Riječ je o nagradi utemeljenoj u spomen na osnivačicu i prvu predsjednicu Udruge SVE za NJU, doc. dr. sc. Vesnu Andrijević Matovac. Nagrada VAM se dodjeljuje osobama koje su, kako stoji u njenu opisu, “svojim osobnim djelovanjem značajno pridonijele afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti ili podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke u svojoj zajednici.” Doktorica Ramljak uistinu je sve to – i više.

“Za mene je ova nagrada velika čast i priznanje tim više što su prije mene ovu nagradu zasluženo dobili moji prethodnici, svi sjajni ljudi. Biti jedna od njih je zaista posebno zadovoljstvo ali i obaveza. Dobiti nagradu je možda lakše nego opravdati je u svom budućem radu gdje sam sebi postavljaš još višu letvicu”, odgovara nam na pitanje kako doživljava ovo priznanje.

Ramljak je liječnica specijalistica kliničke citologije u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice na radnom mjestu voditeljice Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju. Uz to je i docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, viša znanstvena suradnica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te viša nastavnica i docentica na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. U javnosti je već dugi niz godina prepoznata kao liječnica posvećena liječenju i podršci žena oboljelih od karcinoma. S obzirom na ovo bogato iskustvo zanimalo nas je uočava li neke promjene u odnosu na prije deset ili dvadeset godina kada je riječ o karcinomu dojke?

“Naravno da uočavam i time je moje zadovoljstvo još veće jer se uloženi trud, kako društva tako i udruga počinje prepoznavati. Činjenica je da smrtnost od ove bolesti pada u odnosu na prijašnje godine i iako još uvijek ne možemo biti zadovoljni rezultatima ipak je napredak uočljiv. Žene sve više postaju svjesne sebe i potrebe redovitog i trajnog redovitog kontroliranja. Nažalost, stigma bolesti je i dalje prisutna ali po malo i to posustaje. Znanje i obaviještenost postaju trend i to je nešto što će svakako pridonijeti značajnijim promjenama”.

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak / foto: LMHS

Jesu li suvremene tehnologije, napredak dijagnostike, nova znanja, lijekovi… značajno promijenili ishode liječenja?

“Medicina svakim danom napreduje i nešto što je prije par godina bilo nezamislivo sada se ostvaruje. Došli smo do stupnja gotovo personalizirane medicine i liječenja gdje će za svaku našu pacijenticu postojati i dijelom postoji mogućnost personalizirane/osobne terapije koja je upravo za nju najučinkovitija. Međutim, uz sve terapijske mogućnosti, kako kirurške tako i onkološke postoji još puno drugih čimbenika koje treba osvijestiti i implementirati u liječenje naših pacijenata a koji značajno mogu utjecati na ishode liječenja”, kaže doktorica Ramljak.

Konačno nakon pune dvije godine, ovih dana svjedočimo povratku u normalno, pretpandemijsko stanje. S posljedicama ove “rupe” u vremenu još ćemo se dugo suočavati u različitim segmentima života pa tako po pitanju zdravlja.

“Naravno da je pandemija učinila svoje i da je dostupnost medicinske skrbi bila smanjena. Na žalost, rak nije čekao da pandemija prođe. Žene nisu odlazile na preglede, jer je u jednom periodu to bilo gotovo potpuno onemogućeno, a dijelom i zbog straha i bojazni od zaraze. Prave posljedice utjecaja pandemije na otkrivanje i pravovremeno liječenje ćemo vidjeti tek kroz par godina”, upozorava doktorica Ramljak. “COVID-19 pandemija je imala značajan utjecaj na smanjenje broja pacijentica koje su dijagnosticirane i/ili liječene u tom periodu, pogotovo u period kompletnog lockdowna u 2020. godini. Za vrijeme potpunog zatvaranja znatno je smanjena obrada i hospitalizacija i nehitnih, redovnih procedura, tzv. hladni pogon, a zdravstveni djelatnici su podijeljeni u timove s radom u naizmjeničnim dvotjednim turnusima”.

Doc. dr. c. Vesna Ramljak, ispušni ventil od zahtjevnog posla nalazi u putovanjima i dragim bićima / foto: privatni album

Doc. dr. sc. Ramljak predsjednica je Hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke Europa Donna u trećem mandatu. Udruga je prepoznata po provođenju uspješnih projekata usmjerenih na ranjive skupine žena.

“Upravo je završio naš projekt na koji smo jako ponosne, a to je pomoć u kući za onkološke pacijentice te zapošljavanje teško zapošljivih žena (one bez posla iznad 50 godina) koje su educirane za gerontodomaćice kako bi na najbolji mogući način pomogle bolesnim ženama. Projekt smo ostvarile u suradnji s Udrugom Nismo same i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba te Zavodom za zapošljavanje a Europa Donna je bila nositelj projekta. U planu imamo puno toga ali nažalost realizacija projekata je izuzetno teška iz ponekad potpuno neshvatljivih razloga”, požalila nam se.

Za kraj nas je zanimalo, s obzirom na njezino bogato liječničko, ali i osobno iskustvo, što bi poručila ženama kada je u pitanju njihovo zdravlje. U čemu najviše griješe?

“Najviše se griješi u negiranju simptoma i znakova, ne slušanju svog tijela i stavljanje brojnih, nepotrebnih prioriteta ispred sebe. Redoviti samopregledi, pregledi u zdravstvenim ustanovama i ne čekanje da prođe jer neće proći ako se ne odreagira na vrijeme. I da, bolest se ne događa nekom drugom, zabijanje glave u pijesak neće pomoći. Suočiti se sa životom i to je to”, poručuje predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna, doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.