Klaudija Bubalo: Vratili smo se stoljeće unatrag u pogledu dostupnosti medija i javnog novca ženskom sportu

2023-03-09T09:58:10+01:009. ožujka 2023.|Sport|

U prostorijama Društva sportaša veterana i rekreativaca u Zagrebu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održan je okrugli stol na temu „Žene u hrvatskom sportu – ambicije i mogućnosti“.

Na tribini su govorile Klaudija Bubalo, predsjednica DSVR-a i direktorica RK Lokomotiva, Marija Anzulović, predsjednica Zaklade DSVR-a, nutricionistica Mimi Vurdelja, voditeljica zdravstvene skrbi sportaša u Hrvatskom olimpijskom odboru, Snježana Pejčić, voditeljica Karijernog centra za sportaše u HOO-u, i Antonija Dujmović, glavna urednica portala Žene i mediji i voditeljica emisije Ženska strana sporta na SPTV-u.

– Žene u sportu su u današnje vrijeme u podređenijem položaju negoli su bile u vrijeme kad sam ja igrala rukomet i nikako se ne mogu pomiriti s tom situacijom. Kao da smo se vratili stoljeće unatrag. Mislim tu i na dostupnost ženskog sporta medijima, ali i na ono što je još važnije, dostupnost javnom novcu. Trenutno mi je svojevrsna opsesija napraviti analizu ulaganja u ženski i muški sport unatrag deset godina – izjavila je Klaudija Bubalo.

Marija Anzulović trenutačno je trenerica ženskih selekcija u Zagrebačkom odbojkaškom savezu.

– Svojom pozicijom i utjecajem na svoj sport u Zagrebačkom odbojkaškom savezu sam 90 posto zadovoljna, dok sam na nacionalnoj razini time 90 posto nezadovoljna. Iako je odbojka često percipirana kao ženski sport, kod nas je još uvijek na snazi tradicionalan način razmišljanja prema kojem žene ne mogu biti izbornice reprezentacija ni trenerice. Čak ni ženskih, a kamoli muških – naglasila je naša bivša odbojkaška olimpijka.

Mimi Vurdelja je primjer žene koja se uspjela izboriti za vodeću poziciju u jednom važnom segmentu sporta – skrbi o prehrani naših vrhunskih sportašica i sportaša.

– U Hrvatskom olimpijskom odboru brinem o prehrani sportaša, o njihovoj zdravstvenoj skrbi i o dopingu. Počela sam u hodniku, godinama nisam imala svoj ured, ali sam bila strpljiva, uporna i marljiva i sada je HOO jedini nacionalni olimpijski odbor na svijetu koji ima osobu kojoj se sportaši mogu javiti 24 sata dnevno. Ja ne volim dijeliti poslove na ženske i muške. Imala sam jako puno prepreka, podmetali su mi noge na svakom koraku jer se bavim poslom o kojem još 90-ih godina nitko ništa nije znao. No, rad, znanje, dosljednost, upornost, smirenost, ljubav prema poslu… to su recepti za uspjeh – poruka je najpoznatije hrvatske nutricionistice.

Snježana Pejčić je odmah po okončanju sportske karijere pronašla posao u Hrvatskom olimpijskom odboru u novoosnovanom Karijernom centru koji sportašima otvara mogućnost lakšeg zapošljavanja nakon njihovih sportskih karijera.

– Iznenadilo me koliko je poduzetnika pokazalo interes da zaposle bivše sportaše. Uvijek je problem to što sportaši nakon sportske karijere nemaju nikakvog radnog iskustva. No, sportaši u svojoj karijeri stječu jako puno iskustva koje se ne može dokazati papirima. Ja sam, primjerice, provela 15 godina slažući sama svoj program natjecanja i financiranja i nitko mi ne može reći da ja nemam radnog iskustva. Osim toga, sportaši su odlučni, uporni, imaju izražene radne navike, bolje funkcioniraju pod pritiskom… Naravno da uvijek naglašavamo važnost obrazovanja jer je i ono važan uvjet za uspješan život nakon sportske karijere – kazala je osvajačica olimpijske bronce u Pekingu 2008. godine.

Antonija Dujmović prva je dobitnica nagrade „Milka Babović“, koju Hrvatski zbor sportskih novinara i HOO dodjeljuju za praćenje i promicanje ženskog sporta.

– Mi cijeli život odgajamo djevojčice i žene da šute, da budu dobre i tihe, a dječake i muškarce da budu agresivniji i da se izbore za sebe. Pa onda imamo žene koje se ne usude biti sve ono što mogu biti, iako su svojim vještinama, sposobnostima i obrazovanjem često daleko iznad svojih muških konkurenata. To je povijesno nasljeđe i na nama je sada da ih potičemo i ohrabrujemo da se usude biti ambiciozne, da budu predsjednice sportskih saveza, odnosno da se uopće mogu zamisliti na toj poziciji – rekla je Dujmović, ističući i novi Popis značajnih događaja koji trebaju biti javno dostupni na televizijskim programima, koji je usvojilo Vijeće za elektroničke medije, i prema kojem su napokon izjednačene prema značaju muške i ženske reprezentacije u više ekipnih i pojedinačnih sportova, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: DSVR/HOO

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.